0

 

Украйна е започнала основната контраофанзива с хиляди войници и бронирана техника, които навлязоха на фронтовата линия в Запорожието, съобщава британският „Телеграф“.

Украинският президент Володимир Зеленски приветства предишната вечер "много добрите резултати" на страната си на фронтовата линия, обещавайки подробности в най-скоро време.

Украинската офанзива е насочена на юг с крайна цел прекъсването на сухопътния коридор на Русия към полуостров Крим. Операцията може да отнеме от една до три седмици, според украински представители.

Настъпление

В момента Украйна настъпва в три посоки - в Донецк, в Запорожието и към Бахмут. Фокусът на атаката е върху Запорожието заради разногласия сред руските военни. Руският командващ в района ген.-майор Иван Попов е бил отстранен заради критики към командването и резултатите на бойното поле.

Говорителят на руското Министерство на отбраната Игор Конашенков потвърди, че е започнала "масирана" атака и ожесточени сражения южно от град Орехов, който Украйна държи в свои ръце, на около 100 км северно от Азовско море.

Междувременно НАТО заяви в сряда, че засилва наблюдението на Черноморския регион, тъй като осъди излизането на Русия от Зърнената сделка. Съобщението дойде след среща на съвета НАТО-Украйна. НАТО критикува руското предупреждение, че части от Черно море временно не са безопасни за корабоплаване. „Съюзниците отбелязаха, че новата зона за предупреждение на Русия в Черно море, в рамките на изключителната икономическа зона на България, създаде нови рискове за грешни изчисления и ескалация, както и сериозни пречки пред свободата на корабоплаването“, се казва в изявлението.

Реакции

„Оставаме готови да защитаваме всеки сантиметър от територията на съюзниците от всякаква агресия“, пък каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Българското Министерство на отбраната също реагира. Русия изпрати нотификация за определяне на временна предупредителна зона в Черно море заради провеждане на военни учения. Дори тези действия да не представляват формално нарушение на международноправните норми, те не се смятат за добра практика", казват в изявление от МО.

„Създаден само преди две седмици във Вилнюс, Съветът вече се доказа като ефективен механизъм за кризисни консултации“, коментира Зеленски на английски език в платформата за съобщения X, известна преди като Twitter.

В същото време руският президент Владимир Путин прие африканските лидери в Санкт Петербург, като обаче този път повечето от представителите не са дошли, очевидно изчаквайки развоя на събитията.

Полша се готви за сблъсък с „Вагнер“

Две полски бронирани бригади се придвижват към границата с Беларус за подсилване на защитата. Това се налага заради засилващото се присъствие на бойци на ЧВК „Вагнер“ на територията на Беларус. Към 22 юли украинските власти съобщиха, че в страната са пристигнали около 5000 наемници от „Вагнер“. На 25-и втори корпус е пристигнал в страната.

Полският министър на отбраната Мариуш Блашчак обяви на 18 юли, че границата на Полша с Беларус ще бъде подсилена с две допълнителни военни бригади поради присъствието на групата „Вагнер“. Според полските военни опасността за провокации по границата е напълно реалистична.