0

Н ово най-ниско ниво от 28% от пълнолетните американци са доволни от начина, по който функционира демокрацията в страната, показват резултатите на проучване на социологическата агенция Галъп, проведено от 1 до 20 декември 2023 г.

Сегашният показател е по-нисък от предишния минимум - 35%, измерен малко след нападението на 6 януари 2021 г. срещу Капитолия в САЩ от размирници, които се искаха  да попречат на Конгреса да удостовери победата на Джо Байдън на президентските избори през 2020 г.

От 1984 г. насам Галъп девет пъти е провеждал допитване сред американците за тяхната удовлетвореност от демокрацията в САЩ. Най-високите резултати са постигнати при първото, когато 61% от американците са били доволни от начина, по който демокрацията работи. През 1991 г. този показател е почти толкова висок - 60%.

През 1992 г. - често наричана годината на "разгневения гласоподавател" - удовлетвореността на американците показва признаци на влошаване в резултат на икономическата рецесия и скандалите в Конгреса, илюстрирани от членовете, които изписват десетки чекове без покритие от банката на Камарата. През юни 1992 г., когато независимият кандидат Рос Перо води в проучванията за предпочитанията за президент, 36% от американците са доволни от функционирането на демокрацията. По-късно през същата година действащият президент Джордж Буш е победен при преизбирането си, а процентът на преизбраните членове на американската Камара на представителите е един от най-ниските през последните 50 години.

В проучванията от 1994-1998 г. удовлетвореността на американците се повишава, като през 1998 г., след като Камарата на представителите на САЩ гласува за импийчмънт на тогавашния президент Бил Клинтън, удовлетворените са 52%. Увеличението може да е отразявало по-голямата удовлетвореност от начина, по който се развиват нещата в страната като цяло, по време на периода на силен икономически растеж.

Галъп не провежда такова допитване до 2021 г., въпреки че две проучвания на Cи Ен Ен от 2010 г. и 2016 г. показаха по 40% удовлетвореност. Тези резултати предполагат, че през 2010 г. американците отново са били разочаровани от начина, по който функционира демокрацията, може би поради продължаващата безизходица във Вашингтон на фона на нарастващите бюджетни дефицити, продължаващото насилие с огнестрелни оръжия, расовото напрежение и незаконната имиграция.

По-скорошният спад през последните две години (в различна степен за различните партийни групи) може да отразява икономическото безпокойство на фона на по-високите цени, неодобрението на работата, която вършат президентът Джо Байдън, Конгресът и Върховният съд, нарастващата враждебност между политическите партии, постоянната политическа сила на бившия президент Доналд Тръмп и опасенията за сигурността на изборите, правото на глас и независимостта на съдилищата и правосъдната система.

Републиканците са най-малко доволни от демокрацията

Сред основните подгрупи в САЩ републиканците (17%) е най-малко вероятно да кажат, че са доволни от състоянието на демокрацията, а демократите (38%) - най-много. Политически независимите се намират приблизително по средата между двете партийни групи - 27% от тях са доволни.

И трите групи са по-малко доволни сега, отколкото през 2021 г., когато 47% от демократите, 21% от републиканците и 36% от независимите бяха доволни малко след встъпването на Байдън в длъжност.

Обикновено привържениците на партиите са по-доволни от начина, по който функционира демокрацията, когато на поста е президент от предпочитаната от тях партия. В периода 1984-1992 г., обхващащ управлението на Роналд Рейгън и Джордж Буш, републиканците изразяват по-голяма удовлетвореност от демократите във всяко от четирите проведени проучвания.

Всички по-нови проучвания са проведени в години, когато в Белия дом е бил президент демократ. Демократите са били по-удовлетворени от републиканците във всички тези проучвания с изключение на едно: проучването от 1998 г., проведено след като Бил Клинтън беше обвинен в лъжа при даването на свидетелски показания за личните си отношения с помощничката в Белия дом Моника Люински. Тогава Клинтън стана втория президент на САЩ, подложен на процедура за импиъйчмънт от ръководената от републиканците Камара на представителите.

Удовлетвореността от демокрацията се различава рязко и в зависимост от образованието. Американците с висше образование, предприето след бакалавърска степен се изравняват с демократите като подгрупа с най-голяма вероятност да са доволни - 38 %. В същото време приблизително трима от всеки десет пълнолетни, които са посещавали колеж, но не и висше училище, са доволни, а 21% от тези, които не са посещавали колеж, са доволните.

Американците без колежанско образование показват най-рязък спад на удовлетвореността от 2021 г. насам сред ключовите подгрупи, спадайки с 15 процентна от 36%. Всъщност тази подгрупа от американците и при предишни проучвания обикновено са били най-малко доволни от демокрацията в САЩ.

Сложно положение преди избори

Американците се подготвят да изберат следващия президент в момент, когато са по-малко доволни от състоянието на американската демокрация, отколкото във всеки друг момент от поне 40 години. Очаква се изборите през 2024 г. да съчетаят исторически непопулярен действащ президент с бивш президент, когото избирателите преди това са отхвърлили за втори мандат. Въпреки че условията изглеждат подходящи за успешен претендент независим кандидат, остава неясно дали такъв кандидат може да спечели в рамките на американската избирателна система.