0

Б ившият депутат от “Възраждане” Ангел Георгиев е арестуван на границата със Северна Македония, където български граждани стояха на опашка в продължение на четири часа, за да продължат към столицата Скопие и да поднесат венци на гроба на Гоце Делчев по повод 151-ата годишнина от рождението на революционера. 

Още двама нашенци са били задържани на граничния пункт Гюешево - Деве баир , съобщиха от македонското МВР. 

НОВ СКАНДАЛ: Не пускат българите до гроба на Гоце Делчев (СНИМКИ)

В социалните мрежи политикът Ангел Георгиев сподели видеоклип, на който се вижда, че българин, който се приближава към него, съобщава че наш сънародник е бил отведен в сградата на граничната служба. Бившият народен представител е предупреден от македонските граничари да не снима, след което последва борба. Какво се случва по-натам не е ясно, тъй като Георгиев сваля телефона си и сигналът от живото излъчване се размазва, но ясно се чува заканата: "Един, ако мръдне, главата ще извъртиш. Ясно ли е?". 

Според властите в Северна Македония на границата са задържани български граждани с инициали Г.З. (35 г.), А.Х. (50 г.) и Р.Х. (54 г.), които първоначално са извършили вербална агресия, използвайки "груби и непристойни думи", а след това са се опитали да нападнат физически полицаите,  упражняващи  служебните си задължения. 

Реакцията на лидера на “Възраждане” не закъсня и във Фейсбук Костадин Костадинов обяви, че това вече не е провокация на хулигани или опозиционни партии в Македония, а откровена нагла провокация от страна на правителството на Македония".