0

Н а 8 октомври Русия за пореден път смени главнокомандващия на специалната си военна операция в Украйна. Начело застана генерал Сергей Суровикин, а неговото присъствие се усети само два дни по-късно с невиждан от началото на конфликта ракетен обстрел.

Военните експерти в Русия реагираха изключително ентусиазирано на назначаването му, а в на Запад Суровикин се превърна в сензация, заради бруталните си методи. Суровикин се прочува през 1991 г., когато още в началото на кариерата си, става част от инцидент с убити протестиращи. След това той има активно участие в войните с Чечня.

На 8 декември 2017 г. Сергей Суровикин получи званието Герой на Русия с официалната формулировка „за смелост и героизъм, проявени при изпълнение на военен дълг в Сирийската арабска република“. Приемайки наградата от ръцете на Владимир Путин, той каза : „Готови сме да изпълним всяка поставена от вас задача“. През цялата си кариера той отделно подчертава, че няма заповед, която не би изпълнил и няма средства, които не би дръзнал да използва.

Може би именно този факт обяснява и прякора на Суровикин, известен като генерал Армагедон. Фактът, че Суровикин е готов да изпълнява заповеди, независимо от цивилните жертви, стана още по-ясен, след като през октомври 2017 г., когато е назначен за главнокомандващ на Въздушно-космическите сили (ВКС) на Руската федерация. В този момент Суровикин ръководи руските войски в Сирия.

По време на операцията в Сирия Human Rights Watch регистрира ракетни атаки срещу медицински заведения, училища, пазари, лагери за вътрешно разселени лица, стадиони и офиси. „В нито един проучен епизод не са открити военни цели в засегнатите райони. Всички тези райони бяха далеч от активни военни действия. Очевидно ударите са извършени умишлено, за да се посее паника сред жителите и да ги принудят да напуснат и по този начин да улеснят правителството на Асад да си върне тези територии“, се казва в доклада на Human Rights Watch през 2020 г. Самият Суровикин в публични изказвания коментира следното: „Унищожени са над 32 000 бойци, 394 танка и над 12 000 оръжия и техника“. Именно под ръководството на Суровикин, войната в Сирия предприема съдбоносен обрат. Силите на Асад успяват да си върнат повече от 50% от територията, окупирана от терористичната групировка „Ислямска държава“.

Назначението на Суровикин веднага даде отражение и във войната в Украйна. На 10 октомври Русия изстреля над 80 ракети с т. нар. високоточно оръжие по инфраструктура на Киев, Днепропетровск, Запорожие, Одеса, Лвов, Суми, Кривой Рог и др. По данни на Украинските власти, само за два дни (10 и 11 октомври), руската армия е нанесла щети на 30% от енергийната инфраструктура на страната. След масираната атака медиите припомниха изказване на Суровикин, което гласи: "За враговете на Русия денят не започва с кафе".