0

Р усия може да бъде в състояние да нападне НАТО до 2030 г. и увеличава усилията си да наруши западните поддръжници на Украйна чрез саботаж, предупредиха ръководителите на германското разузнаване.

Германия е вторият по големина военен поддръжник на Украйна след Съединените щати.

„По отношение на личния състав и материалите руските въоръжени сили вероятно ще бъдат в състояние да извършат нападение срещу НАТО най-късно до края на десетилетието“, заяви пред парламента ръководителят на външното разузнаване на БНД Бруно Кал.

Директната конфронтация между Москва и ръководения от САЩ военен алианс „се превръща във вариант за Русия“, каза Кал, цитиран от АФП.

Кал говори на изслушване в Бундестага заедно с ръководителите на вътрешното и военното разузнаване на Германия, които се редуваха да предупреждават за нарастващата заплаха от страна на Русия в контекста на инвазията в Украйна.

„Руският шпионаж и саботаж в Германия се увеличават, както в качествено, така и в количествено отношение“, посочи ръководителят на вътрешното разузнаване Томас Халденванг.

Той изброи предполагаемите саботажни дейности, включително почти пълно разминаване с експлодиращ пакет и товарен самолет на DHL.

Пакетът избухна в пламъци на земята, преди да бъде натоварен в самолета, което Халденванг нарече „щастлива случайност“, без да назовава изрично заподозрените извършители.

„Ако беше избухнал на борда по време на полета, щеше да има катастрофа и отломките можеха да ударят всички хора тук, в Германия, които открито или тайно симпатизират на Путин“, каза той.

Русия също така е участвала в кампании за дезинформация, използвала е безпилотни самолети, за да шпионира чувствителни места, и се е опитвала да вербува хора, включително от света на организираната престъпност, с предложения за пари, каза Халденванг.

Наблюдава се и „значително увеличение“ на шпионските и саботажните дейности от Русия, насочени към германските въоръжени сили, заяви ръководителят на военното разузнаване Мартина Розенберг.

Сред дейностите, предприети от Русия, са „разузнаване на германските оръжейни доставки за Украйна“, както и наблюдение на проекти за военно обучение и въоръжаване, каза тя.

*Източник: БГНЕС