0

В западния американски щат Юта рязко нараснаха търсенията на заобиколни начини за достъп до интернет, след като компанията за онлайн стрийминг на порно Pornhub блокира достъпа заради нов закон за проверка на възрастта, предаде АФП.

MindGeek, базираната в Люксембург компания, която е собственик на Pornhub, прекрати връзката във вторник в знак на протест срещу закон в Юта, който изисква от посетителите на сайта да доказват възрастта си с издаден от правителството документ за самоличност. Данните на Google показаха, че търсенията за VPN достъп са се увеличили в щата, превръщайки се в най-популярния елемент за търсене в Юта в часовете след влизането в сила на закона.

Във видеоклип, защитаващ решението на Pornhub, порноактрисата Чери ДеВил заяви, че "предоставянето на личната ви карта всеки път, когато искате да посетите платформа за възрастни, не е най-ефективното решение за защита на нашите потребители". "Всъщност", добави тя, "това ще изложи на риск децата и личните ви данни".

Вместо това Pornhub насърчава "проверка на базата на устройства", при която потребителите биха могли да гарантират възрастта си чрез своя смартфон, компютър или таблет. Щатите в САЩ все по-често се опитват сами да регулират онлайн дейностите, тъй като националното законодателство е почти блокирано в силно разединения Вашингтон.

През 2016 г. Юта нарече порнографията криза на общественото здраве, а през февруари беше въведен закон за верификация, който да даде на порнографията същите ограничения като при покупката на алкохол или цигари. 

Друг закон на Юта, приет през март, изисква децата да получат родителско съгласие, за да използват платформи за социални мрежи, включително TikTok и Instagram.

Пазарният лидер в областта на интернет порнографията се сблъсква с нарастващ отпор, след като през декември 2020 г. "Ню Йорк Таймс" публикува статия, в която Pornhub беше обвинен, че хоства незаконно съдържание онлайн, включително детска порнография и видеоклипове с изнасилвания. Това накара законодателите в Канада, където е седалището на MindGeek, да проверят ръководството за предполагаемите злоупотреби, а Mastercard и Visa спряха плащанията в Pornhub. Ръководителите на компанията подадоха оставка през юни 2022 г. През март канадската компания за частни капиталови инвестиции Ethical Capital Partners обяви покупката на закъсалата MindGeek.