0

О казва се, че жабите са още по-изобретателни от жените, които са пословични с главоболието си в случаите, когато не им се прави секс, като инсценират смъртта си. Учените направили сензационното откритие за влечугите при провеждането на ново изследване, което се фокусира върху европейската обикновена жаба (Rana temporaria), писа DailyMail.

Изследователи, проучващи навиците на чифтосване на някои жаби, са открили, че женските често симулират смъртта си, за да избегнат натрапване от страна на мъжките. Това опровергава традиционната идея, че женските жаби пасивно се подчиняват на желанията на мъжките си двойници по време на така наречения брачния сезон. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Pubity (@pubity)

„Нашето проучване предоставя ясни доказателства, че женските жаби не са безпомощни в размножителния период, както се предполагаше до този момент“, казват учените. 

Rana temporaria са вид, който е известен с “експлозивното” си размножаване. Жабите от този вид се събират в големи групи за кратък период от време, обикновено всяка пролет с цел чифтосване.  

В така наречените от изследователите “брачни топки за чифтосване“, мъжките индивиди заобиколят и се вкопчват в една женска. За женските жаби този период може да бъде изтощителен и дори животозастрашаващ. Европейските обикновени жаби обаче се оказва, че имат защитен механизъм, който учените открили по случайност. 

Изследователите провели редица експерименти с видовете, за да проверят по какъв признак мъжките избират своята половинка. Учените оставили две женски с различни пропорции в контейнер с вода, заедно с един мъжки, след което проследили поведението на жабите в продължение на един час. 

“Наблюдавахме странно поведение от страна на животните, а именно тонична неподвижност (симулиране на смърт)”, посочват експертите. 33% от изследваните животни са решили, че начинът да избегнат чифтосването е да се правят на мъртви.  

“Те демонстрираха тонична неподвижност, протегнатите им крайници сякаш бяха схванати и не реагираха на мъжкото внимание”, коментират учените. 

Ако се докаже, че женските жаби са по-склонни да се правят на умрели в непозната среда, еколозите могат да предприемат стъпки за намаляване на фрагментацията на местообитанията и да гарантират, че женските жаби имат достъп до безопасни и познати места за размножаване, посочват експертите.