0

П ротиворечивият германски крайно десен политик Бьорн Хоке беше глобен с 16 900 евро за използване на забранен нацистки лозунг - това е втората му присъда за това нарушение, предаде АФП.

Хоке, лидер на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (АзГ) в източната област Тюрингия, беше глобен от съдиите в град Хале за съзнателно използване на фразата "Alles fuer Deutschland" (Всичко за Германия) на партийно събрание през декември 2023 г.

По време на събитието в град Гера в Тюрингия 52-годишният Хьоке е извикал фразата "всичко за" и е подтикнал тълпата да отговори: "Германия".

Мотото на паравоенната група Sturmabteilung, изиграла ключова роля за идването на власт на Адолф Хитлер, е незаконно в Германия, заедно с нацисткия поздрав и други лозунги и символи от онази епоха.

През май същият съд вече беше глобил Хоке с 13 000 евро за използването на същата фраза на предизборен митинг през 2021 г.При откриването на последния си процес миналата седмица Хоке настоя, че фразата се състои от "обикновени думи, които случайно са използвани от престъпна организация", и заклейми производството като "фарс".

Смятан за екстремист от германските разузнавателни служби, Хоке отдавна предизвиква спорове.

Веднъж той нарече берлинския паметник на Холокоста "мемориал на срама" и призова за "промяна на 180 градуса" в културата на паметта в страната.

Но скандалите не са намалили популярността му и Хоке се стреми да стане първият крайно десен премиер на Германия, когато в Тюрингия ще се проведат регионалните избори.

Съдът в южната провинция Бавария постанови, че е законно местните разузнавателни служби да наблюдават АзГ.

Партията беше подала жалба срещу решението на Службата за защита на конституцията на Бавария от юни 2022 г. да постави АзГ под наблюдение.

Административният съд на Мюнхен обаче постанови, че този ход е бил оправдан, като посочи "антиконституционни тенденции" в партията, включително ксенофобски и насилствени изявления, предаде БГНЕС.