0

Б ългарският разследващ журналист Христо Грозев пристигна на наградите "Оскар" след като не можа да отиде на връчването на наградите "Бафта" заради забраната му от британската полиция да влезе в страната. 

По време на церемонията на БАФТА екипът зад „Навални“ изказа специалните си благодарности към Грозев. „Искаме да посветим тази награда на Христо Грозев, нашия български маниак с лаптоп, който не можа да бъде с нас тази вечер, защото животът му е под заплаха от руското правителство и президента Владимир Путин“, каза продуцентката на филма Одеса Рей при получаването на отличието.

Христо Грозев е част от създаването на филма "Навални", лентата е фаворит в категорията за документално кино. В инервю за NOVA той сподели, че лентата е направена в пълна тайна, защото се борили с опитите за десинформация от страна на Русия. "Имаше дори хора, шпиони се опитваха да представят снимането на филма като някаква тайна операция на ЦРУ, а ние не можехме да кажем, че снимаме филм.

Христо Грозев споделя още, че е имало много сериозна опасност за живота и безопасността му, но "аз не изпитвам страх от това". 

Въф вилма Грозев говори за съвместното си разследване с журналистката Мария Певчих на заговора за отравянето на Навални през 2020 г. В хода на работата по случая журналистите разкриват, че властите в Русия са били замесени в опита за убийство на най-известния критик на Кремъл и на президента Путин.

"Денят, в който не умрях". Две години от отравянето на Навални

Навални беше отровен през 2020 г., като по-късно беше излекуван в Германия, където две независими експертизи стигнаха до заключението, че е станал жертва на нервнопаралитично вещество от групата на Новичок. След завръщането си в Русия той беше задържан и изпратен в трудов лагер, където към момента излежава ефективна присъда по старо дело.