0

В Съединените щати се разраства скандала около хоспитализацията на шефа на Пентагона. Белият дом се опитва да овладее общественото недоволство след разкритията, че президентът не е знаел за хоспитализацията на своя военен министър от 1 до 4 януари. Едва във вторник стана ясно, че министърът на отбраната Лойд Остин е претърпял операция за лечение на рак на простатата на 22 декември, а Джо Байдън не е знаел за това.

На 1 януари Остин отново е приет в болница заради инфекция, свързана с операцията. Пентагонът не е съобщил за това пред обществеността, Белия дом и Конгреса. Министърът на отбраната е вторият в йерархията след президента във веригата на американското военно командване и трябва да бъде на разположение постоянно, за да реагира на всяка заплаха за националната сигурност.

„Президентът Байдън беше информиран едва миналият петък, че министър Остин е в болница. До тази сутрин никой в Белия дом не знаеше, че министър Остин има рак на простатата, а президентът беше информиран веднага след нас”, заяви Джон Кърби.