0

О т петък още една европейска страна легализира  канабиса. Тя позволява притежанието на до 25 грама и отглеждането на до три растения за лична употреба.

С този акт тя е деветата страна, която направи употребата на тревата за лични нужди законна.

Бундестагът гласува с "да", пушенето на канабис на повечето обществени места в Германия да бъде законно от 1-ви април 2024 , информира Kleine Zeitung.

Това решение се взема в опит да се регулира поведението на 4,5 милиона германци, за които се смята, че го използват.

Съгласно предложенията, внесени от управляващата трипартийна коалиция на канцлера Олаф Шолц , отглеждането на до три растения за лична консумация и притежаването на до 25 грама (0,88 унции) канабис вече е легално.

Междувременно по-мащабно, но все още некомерсиално производство на канабис е  разрешено за членове на така наречените „клубове за канабис“.

Тези клубове няма да имат повече от 500 членове, всички от които ще трябва да са пълнолетни и само членовете на клуба ще имат право да консумират тяхната продукция - тази част от закона ще влезе в сила на 1 юли.

Министърът на здравеопазването Карл Лаутербах казва: „Целта е да се разбият черният пазар и престъпността, свързана с наркотици, да се намали количеството на търговията и броят на потребителите.“

Този ход прави Германия деветата страна, легализирала употребата на наркотика за развлечение - това е законно и в някои юрисдикции в Съединените щати и Австралия.

Много повече държави позволяват медицинската му употреба като болкоуспокояващо, което е практика, която Германия планира да регулира в отделен закон.

Важно е да се отбележи, че канабисът ще остане незаконен за непълнолетни и силно ограничен за млади възрастни - консумацията му в близост до училища и детски площадки ще бъде незаконна.

„Това ограничение е необходимо, тъй като канабисът е особено вреден за все още растящия мозък“, добави Лаутербах. 

„Никой не трябва да разбира погрешно този закон: консумацията на канабис се легализира, но това не означава, че не е опасно.“

Дебатът дали да се декриминализира канабисът обаче бушува от години в Германия.

Това е най-широко използваният нелегален наркотик в света и употребата му в Германия се е увеличила през последните години въпреки действащите закони, които го забраняват.

Броят на възрастните в Германия между 18 и 25 години, които са консумирали канабис поне веднъж, почти се е удвоил през 2021 г. спрямо предходното десетилетие и достига до до 25%, според германското здравно министерство 

Опозиционните консерватори се противопоставят на новите правила, които според тях са твърде сложни за налагане от властите и могат да доведат до по-голямо потребление. 

Християндемократическият законодател Тино Зорге каза: „Вместо да защитава децата и младите хора, коалицията действа като държавен наркодилър“.

Освен това някои експерти се съмняват, че новите разпоредби биха имали голямо влияние върху търговията, тъй като тези, които не желаят да отглеждат свой собствен канабис или да се присъединят към клуб на канабиса, може все пак да предпочетат да купят наркотика.

В момента пазарът на легализиран канабис на Стария континент е за около 1 млрд. долара.