0

П равителството на Япония предлага един милион йени на семейства, които ги молят да се преместят от Токио. Стимулът за таксата за преместване ще бъде въведен през април тази година, съобщи Guardian, цитирайки японски медии, като част от усилията на правителството да премести хората към западащите малки градове и села в страната.

Поради пандемията от Covid населението на Токио намаля за първи път миналата година, но политиците в Япония смятат, че трябва да се направи много повече, за да се намали гъстотата на населението в града. Те също така смятат, че подобен ход е необходим, за да се насърчат хората да започнат да живеят в „немодерни“ части на страната, които са били сериозно засегнати от намаляващото население на фона на широкоразпространената миграция.

Плащането е допълнение към почти три милиона йени финансова подкрепа, която вече е достъпна за семействата за същата цел. То ще бъде предоставено на семейства, които живеят в 23 „основни“ района на Токио и Сайтама, Чиба и Канагава, се казва в доклада.

За да получат обезщетенията, семействата трябва да се преместят извън по-широкия район на Токио, гласят правилата. Освен това семействата трябва да живеят в новите си домове най-малко пет години и един член на домакинството трябва да работи или да планира да отвори нов бизнес през този период.