0

О бразователните власти във Франция посетиха училище, в което част от учениците са отказали да гледат картина на голи жени в клас. Това е предизвикало напускане на учители.

Децата също така са обвинили своя преподавател в расистки и ислямофобски забележки, което училището отрича. В отговор учителите в училището Жак-Картие близо до Париж отказаха да работят, отбелязва BBC.

Скандалът започнал, когато учителят показал в клас илюстрация от епохата на Ренесанса от 17-ти век, изобразяваща митична сцена от "Метаморфозите" на римския поет Овидий. Няколко гимназисти заявили, че се чувстват "обидени от работата" на италианския художник Джузепе Чезари.

„Някои ученици отклонили погледа си, почувствали се обидени и са заявили, че са шокирани“, каза пред AFP Софи Венетитай от синдиката на учителите. "Младежите също така твърдят, че учителят е направил расистки коментари по време на дискусия в клас", добави тя.

На следващия ден родител е изпратил писмо до директора на училището, твърдейки, че синът му не е получил правото да изрази мнение в последвалата дискусия в клас.

Министърът на образованието Габриел Атал каза, че учениците, които стоят зад жалбите, ще бъдат изправени пред дисциплинарни мерки и екип ще посети училището, за да се увери, че то спазва „ценностите на републиката“.