0

Г рандиозен скандал се завихри на конкурса за красота Мис САЩ, в който две групи момичета – възрастни и тийнейджъри – едновременно се борят за короните.

Преди няколко дни две финалистки на Мис САЩ 2023, Ноелия Фойгт и УмаСофия Сривастава, се отказаха от титлите си. Това се случи за първи път в американската история.

И двете момичета не обясняват решението си по никакъв начин, тъй като преди да участват в състезанието са подписали споразумение за неразкриване на информация, което е валидно за неопределено време. Затова вместо тях говорят майките им. „Сънят се оказа кошмар. И фарсът не можеше да продължи повече. Дъщеря ми реши да се откаже от националната титла. Но тя ще запази мълчание до края на живота си, освен ако споразумението за неразкриване на информация бъде отменено“ каза Барбара Шривастава, майката на Ума-София, в ефир на един от американските телевизионни канали.

Тя цитира и писмо от Ноелия Фойгт, изпратено до организационния комитет на конкурса. В него момичето обвинява организаторите, че „създават токсична работна среда, пълна с тормоз“. В писмото се посочва също, че главният изпълнителен директор на конкурса Лейла Роуз „активно насърчава всяването страх и контрол, която е противоположна на женското овластяване“ и че средата е „опасна за състезателите и служителите“. Фойгт също каза, че е била сексуално тормозена.

Барбара Шривастава също каза, че и двете Мис САЩ 2023 са били малтретирани, обиждани и тормозени. Тя призова останалите американки да се въздържат от участие в това състезание и да не изпращат децата си на него.