0

Ш естима заподозрени, които са следили богати чужденци, за да откраднат бижута на стойност милиони евро на Лазурния бряг и в Швейцария, са задържани и обвинени във Франция, съобщиха полицейски и съдебни източници, цитирани от Франс прес.

Разследването започнало след въоръжен грабеж на 10 август на руска двойка, която се е връщала от вечер в кaзино в елитен квартал на Ница, близо до италианската граница.

Лазурният бряг е една от водещите луксозни туристически дестинации във Франция, особено популярна сред богатите френски и чуждестранни клиенти.

Полицията открива, че под двата автомобила на двойката, включително под суперлуксозен спортен автомобил, са били поставени проследяващи устройства.

Обстоен технически анализ позволил да се направи връзка с друг обир, извършен три дни по-рано, при който от друга руска двойка също били откраднати бижута в Сен Жан Кап Фера, близо до Ница.

През август са извършени и други два обира - първият в хотел в Болио сюр Мер, също близо до Ница, а вторият в ресторант в Женева, Швейцария.

При всеки от случаите крадците взели бижута на стойност няколко хиляди евро, с изключение на случая в Болие, където изтръгнали сейфа, в който американско-колумбийска двойка държала бижута на стойност около 2 милиона евро.

"Лицата са се занимавали с откриване и следене на хора, които са афиширали богатството си, включително в социалните мрежи", обяснява полицейският източник.

В хода на полицейското разследване са установени шестима заподозрени на възраст между 29 и 34 години, които вече са известни на полицията за подобни престъпления. Един от тях дори е избягал от затвора, след като е бил осъден на 15-годишна присъда.

Изправени пред съдия-следовател в края на миналата седмица, те са обвинени и задържани под стража, потвърдиха от прокуратурата в Ница.