0

А нкета, поръчана от вестник "Таймс", показва, че повече от една четвърт от американците смятат, че гражданска война може да избухне след тазгодишните президентски избори.

Колко бункера има в България и къде са те?

Опасенията за избухване на насилие се споделят от 27 процента от пълнолетните американци с всякакви политически убеждения. 20 процента от анкетираните са казали, че познават някой, който може да грабне оръжието, ако смята, че републиканският кандидат Доналд Тръмп е бил измамен при гласуването след по-малко от две седмици. 5 на сто смятат същото, в случай че преценят, че Камала Харис е измамена, съобщи БНР.

Проучването на YouGov установи, че 84 процента от гласоподавателите в САЩ казват, че Америка е по-разделена, отколкото преди 10 години, като само 5 процента смятат обратното.

Дискусията за потенциален конфликт, причинен от дълбоко поляризираното състояние на политиката на САЩ, се зароди след поведението на поддръжниците на Тръмп на 6 януари 2021 година, когато стотици нахлуха в Капитолия, за да забавят официалното ратифициране на изборната победа на Джо Байдън.

Вестник "Таймс" цитира Барбара Уолтър, виден историк експерт по Американската гражданска война от 1861-1865 година, че "американците са много по-близо до гражданска война, отколкото мнозина биха повярвали" и това се дължи на "политическия екстремизъм, културния трибализъм, конспиративните теории, разпространението на оръжия, войнстващи групировки и ерозията на вярата в правителството и демокрацията".