0

И спанският крал Фелипе, който навършва 55 години следващия понеделник, 30 януари, направи малко бягство, за да покара ски този уикенд в курорта Сиера Невада в Гранада, където благодарение на обилния снеговалеж миналата сряда имаше 46 километра снежни писти и чудесно слънце.

Фелипе беше в строго мъжка компания от приятели и загърбил дори кралица Летисия, която, въпреки че се научи да кара ски и го прави доста добре, рядко се мярка по испанските курорти, може би за да избегне фотографи и зяпачи, която я следят под лупа.

Липсата й въобще не притесни монарха, който въпреки че курортът бе пренаселен този уикенд (над 9700 посетители, според официалните данни), се смеси свободно с останалите скиори. Много от тях го познаха и го доближиха за свойски поздрав, докато чакаше чинно на опашката заедно с всички, наблюдаван от дискретна охрана.

Дон Фелипе отседна в апартхотел „Тревенке“, класика в курорта, с привилегировано разположение, със стаи с чудесен изглед към планините и долината, при това само на 30 метра от 13 от ски лифтовете, което позволява на гостите му да спират със ските до самата врата на стаята.

Крал Фелипе не се притесни да бъде забелязан на многолюдни места, като например в събота на терасата на хотел „Лодж“, където поспря да хапне. В неделя пък с приятелите си бе на маса в ресторант „Алкасаба“, чийто специалитет е ориз и месо на скара, едно от любимите ястия на Дон Фелипе, който след обяд беше сниман с местните сервитьори и готвачи, изображение, което публикуваха във Facebook.

Кралят, възползвайки се от слънцето, огряло в неделя Сиера Невада, предпочете да обядва на открито, на терасата на ресторанта, откъдето се открива красива гледка към връх Велета.

Ските са един от любимите спортове на дон Фелипе, заедно с ветроходството и падел (комбинация от тенис и скуош).