0

Г ръцкото правителство планира да използва изкуствен интелект за справяне с горските пожари, които стават все по-интензивни както в страната, така и в много други държави по цял свят вследствие на изменението на климата, предаде гръцката национална телевизия ЕРТ. 

Правителството обмисля да разположи камери с голям обсег и радари за нощно виждане върху съществуващи антени за мобилни комуникации във всички горски райони на страната. Целта е изкуственият интелект да открива огнища на дим и палежи и да изпраща автоматични актуализации с локации към пожарната служба.

По този начин ще се подобри както дейността на професионалистите в сферата, така и работата на доброволците из страната, които извършват наблюдения с бинокли в търсене на потенциална опасност от огнена стихия. 

Инсталациите ще се извършат върху антени, тъй като там има постоянно захранване с електроенергия, а освен това създава и сигурност срещу кражби.

Очаква се проектът да се реализира със системи, разработени от гръцки компании. Все още обаче програмата е само пилотна, като от вчера се извършват тестове с димни гранати, предаде БТА.

Междувременно Министерството на цифровото управление създава платформа за идентифициране на площи, които се нуждаят от почистване на леснозапалими материали. Системата ще уведомява автоматично общините кои са собствениците на площите, за да могат да се намесят своевременно и да се намали рискът от възпламеняване. Платформата трябва да бъде готова на 1 май.

Пожарите са често срещано явление в Гърция през летния сезон. Ежегодно те отнемат човешки живот, разрушават природа, инфраструктура и домове. През последното лято някои от пожарите в страната бяха с безпрецедентно големи мащаби.