2

Д елегации на партиите "Възраждане" и АБВ са посетили Русия за участие във форум, организиран от партията на Владимир Путин "Единна Русия".

Форумът е бил посветен на "борбата с модерните практики на неоколониализма", посочват от "Възраждане" като в него са участвали представители от 44 държави. Речи на форума са произнесли Коста Стоянов и Ангел Георгиев от "Възраждане" като и двамата са се застъпили за правото на независимост на всички държави и са осъдили всички форми на колониализъм и неоколониализъм, посочват от партията.

Подобни тези са изразили в изказвания на форума и представителите на АБВ - председателят на партията Румен Петков и заместник-председателят Владимир Маринов.

Приветствие на форума е отправил президентът на Русия Владимир Путин, става ясно от сайта на партия "Единна Русия". В него се казва, че агресивните проявления на неоколониализма се виждат днес в опитите на колективния Запад с всички средства да съхрани своята доминация.

Тезата за колективния Запад и опитите му за доминация се използват често от режима в Москва като оправдание на руската агресия в Украйна, съобщава БНТ. След началото на войната в Украйна България беше включена в списъка с неприятелските държави на Русия.

В Москва делегацията на "Възраждане" е посетила и руската Дипломатическа академия, където българските депутати са били запознати с новата Концепция за външна политика на Руската федерация, става ясно от сайта на руската Диполматическа академия.

Посещението на делегация на "Възраждане" в Русия предизвика реакции у нас.

"Проруската партия “Възраждане” и сите копейки на гости на партията на Путин. Докато Путин ни е обявил за неприятелска страна. Навални току-що е починал, а стотици руснаци са арестувани заради това, че са поднесли цветя. Това е жалко. И опасно. Просто ни го казват в прав текст. Само шамар в лицето не са ни ударили за да ни светне лампа. Ако това е неприятно, то колко по-неприятно е, че ГЕРБ декларативно са европейци но с партия Възраждане са си първи другари", пише депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков в позиция в социалните мрежи.

От партия "Възраждане" припомнят, че преди две седмици тяхна делегация на "Възраждане" е била в Унгария, където е посетила унгарския парламент по покана на третата по големина партия "Наша родина". По време на посещението се реализира поредица от срещи по въпроси от общата европейска политика на двете партии.

Следващата седмица предстои посещение на представителна делегация на "Възраждане" в Молдова по покана на партиите "Възраждане" и "Молдовска социалистическа партия".

В началото на март 2024 г. "Възраждане" посреща делегация от Германския бундестаг включваща 7 депутати от "Алтернатива за Германия".