0

С ейф ал Адел е новият лидер на Ал Кайда, посочен в доклад на ООН, като информацията е потвърдена и от САЩ. Бившият египетски парашутист наследи ръководството над терористичната организация, основана от Осама бин Ладен, след убийството на Айман ал Зауахири в Кабул с американски дрон, пише Corierre della cera.

Истинското име на Сейф ал Адел е Мофамед Зейдан, роден в египетския град Шибин ал Каум през 60-те години на миналия век. След като прекарва дълго време в армията, се присъединява към джихадистката организация. Той е сред първите, които отиват в Афганистан още във времената, в които Осама бин Ладен все беше в сянка. Продължава с мисии в Судан, Сомалия, Йемен, като играе водеща роля в групировката. Сейф ал Адел е част от мрежата, която хвърля семената на каедистите в Африка и е главно действащо лице в кланетата в Найроби и Дар ес Салам през лятото на 1998 година. Той е в близкия кръг на Осама Бин Ладен, като придобива голяма военна тежест на бойното поле, след като е ранен многократно в боеве. Неговото военно име е „Мечът на справедливостта“.

Сейф обаче е и стратег и тези, които го познават, подчертават неговата решителност, язвителни изказвания и отдаденост на каузата. След 11 септември той намира убежище с други съмишленици на терористичната групировка и някои членове на семейството на Осама във вражески настроения Иран. Пасдараните показват гостоприемство, като ги настаняват в контролирана резиденция, но основната им цел е да разменят някои от тях, като ги използват за собствените си лобистки интереси. Впоследствие терористът - както бившият агент на ФБР Али Суфан получават свобода на действие в замяна на освобождаването на четирима дипломати, отвлечени в Йемен.

През последните години, макар и отдалеч и под контрол, той планира и координира различни атаки, като пътува и до пакистанския планински регион Вазиристан, които граничи с Афганистан. Сейф олицетворява миналото, той има тежестта на ветеран и със своите здрави рамене щесе опита да гарантира бъдещето на организацията, превзета от Ислямска държава, смятат международните анализатори.

Според експерти Сейф ал Адел действа в сянка, като службите разполагат единствено само с негови стари снимки. Той не влиза в конфликт с бойците на талибаните и лидерите на Иран. М Най-големият въпрос обаче се отнася до престоя му в Иран - убежище, което представлява ограничение. Поне на хартия. За него дори Техеран не е твърде безопасен. Друг „полковник“ от фракцията, също египтянин, Абдула Абдула, беше убит по улиците на иранската столица при засада, организирана от Мосад в тандем с ЦРУ.

Сега Сейф Ал Адел има три задачи. Първо! - Да остане жив, което не е лесна задача, като се има предвид и че за главата му има награда от 10 милиона долара. Второ! Да вдъхнови интереса на Ал Кайда към регионални програми в Сомалия и африканската област Сахел. Трето! Да поддържа живо наследството на основателя – Осама Бин Ладен. Послание, което избледня с невзрачния и скучен лидер Зауахири.

Сейф ал Адел се смята за способен на всичко това, имайки предвид кариерата му. Дали наистина "Мечът на справедливостта" ще доведе до промяна, ще покажат действията, а не прогнозите на международните анализатори - една винаги трудна за тълкуване реалност.