1

П ърва група цивилни, евакуирани от Газа, премина в Египет съгласно споразумение с посредничеството на Катар в сряда, докато израелските сили бомбардираха палестинския анклав от суша, море и въздух, съобщиха световните агенции.

Евакуираните, които бяха в капан от началото на войната, напуснаха в линейки през граничния пункт Рафа. Те са били подложени на проверки за сигурност от египетска страна. Съгласно споразумението, постигнато между Египет, Израел и „Хамас“, на редица чужди граждани и критично ранени хора ще бъде разрешено да напуснат обсадената територия. Въпреки пробива на хуманитарния фронт, израелски военни самолети, военни лодки и артилерия обстрелваха Газа през цялата нощ, причинявайки жертви сред цивилното население, съобщават палестинските жители, цитирани от Ройтерс.

Израелските военни потвърдиха, че нейни изтребители са провели нападение в гъсто населения район "Джабалия" в източната част на Газа, където се намира бежански лагер. При удара е бил убит висш командир на "Хамас", била е разрушена подземна инфраструктура и команден център, но има и щети на околни сгради.

Евакуация

Говорителят на израелската армия Даниел Хагари отново призова цивилните да се евакуират от северната част на Газа на юг, до момента това са направили около 800 000 души.

Според публикация на „Хамас“ във Фейсбук, цитирана от БНР,  сред имащите право да напуснат има и 17 граждани с български паспорти.

Израелската армия бе обвинена и че използва фосфорни бомби по време на атаките, но отговорът беше, че те не са забранени. Питър Лернер, говорител на IDF, остави отворена възможността Израел да използва бомби с бял фосфор пред Скай нюз.

Междувременно Израел разположи ракетни катери в Червено море, след като през последните няколко дни имаше атаки от страна на бунтовниците Хуси, подкрепяни от Иран. Атаките бяха насочени предимно към южния град Ейлат.

Бъдеще

Ивицата Газа не бива да бъде управлявана нито от Израел, нито от "Хамас", каза американският държавен секретар Антъни Блинкън пред комисия на Сената. Той предложи в бъдещото управление на анклава да влязат и страни от региона.

„Шокиран“ от големия брой жертви от израелския обстрел на бежански лагер в Газа, пък е еврокомисарят Жозеп Борел. Той призова враждуващите страни да спазват международните правила за водене на война. Борел написа за притесненията си в мрежата Х, като подчерта, че Израел има правото да се защити. Това става на фона на обвиненията от страна на УНИЦЕФ, че Газа се е превърнала в гробница на деца.