0

Х ерцогинята на Съсекс е била изправена пред "отвратителни" заплахи за живота си по време на престоя си в кралското семейство, заяви най-високопоставеният цветнокож полицай в Обединеното кралство.

Нийл Басу заяви, че като ръководител на отдела за борба с тероризма е трябвало да се справя с достоверни заплахи от крайно десни екстремисти срещу Меган Маркъл и съпруга ѝ принц Хари.

Коментарите му в интервю за Channel 4 News, излъчено късно във вторник, изглежда подкрепят твърденията на Хари относно опасенията за сигурността.

Меган, бивша телевизионна актриса от смесена раса, се омъжи за по-малкия син на крал Чарлз III през 2018 г., но през 2020 г. те се отказаха от кралския живот и се преместиха в САЩ.

54-годишният Басу, който се оттегли след 30 години работа в лондонската столична полиция, беше попитан дали има реални заплахи за живота на Меган. "Абсолютно", отговори той, като нарече заплахите "отвратителни и много реални". "Имахме екипи, които ги разследваха. Хората бяха подведени под отговорност за тези заплахи."

38-годишният Хари заведе дело в съда срещу правителството на Обединеното кралство, за да наложи преразглеждане на решението за отнемане на финансираната от държавата му защита, когато той се върна в страната от САЩ.

В началото на връзката им Хари предприе рядката стъпка да критикува публично тона на някои медийни публикации за Меган.
Той осъди "расовия подтекст на коментарите и откровения сексизъм и расизъм на троловете в социалните медии и коментарите към статиите в интернет".

Двойката обвини и самото кралско семейство в расизъм в телевизионно интервю с Опра Уинфри през 2021 г.
Басу, чийто баща е от Индия, нападна и това, което нарече "ужасяваща" реторика на висши консервативни политици от азиатски произход по отношение на мигрантите.

Десният министър на вътрешните работи Суела Брейвърман - фактически шеф на Басу, определи албанските кандидати за убежище като "престъпници".

Брейвърман, която също е от индийски произход, подкрепи спорна правителствена схема за депортиране на неуспели кандидати за убежище в Руанда, която е обект на множество правни предизвикателства.

Басу нарече използвания език "необясним" и го сравни с речта на депутата от Консервативната партия Инок Пауъл от 1968 г., в която той предупреждава за расова война поради имиграцията.

"Невероятно е да чуеш поредица от много влиятелни политици, които изглеждат по този начин, да говорят на език, който баща ми е запомнил от 1968 г. Това е ужасяващо", казва той.

"Роден съм през 1968 г. Речта за "реките от кръв" бе произнесена в избирателния район до мястото, където живееха родителите ми, и превърна живота им в ад. Смесена расова двойка, която се разхожда по улиците през 60-те години на миналия век.”

"Говоря за расата, защото знам нещо за нея, защото съм 54-годишен мъж от смесена раса".

Но той призна, че готовността му да говори открито по расовите въпроси може да му попречи да заеме поста на ръководител на Националната агенция за борба с престъпността, с която е свързан.