0

Х иляди южнокорейци взеха участие в ЛГБТ фестивал в центъра на Сеул в събота, а християнски и консервативни групи пък проведоха контрапротест, предаде Ройтерс.

Корейската информационна агенция "Йонхап" съобщи, че във фестивала сa се включили около 13 000 души. Като част от събитието бяха отворени и около 72 будки на правозащитни групи - университетски ЛГБТ клубове, посолства и религиозни и прогресивни организации.

"Радвам се, че след толкова дълго време можем да проведем офлайн фестивал. ЛГБТ хората не са омразни хора, които се появяват в един ден през годината, а хора, които просто си живеят ежедневния живот", заяви Хърикейн Кимчи, един от участниците във фестивала. "Фестивалът стана по-голям и много ЛГБТ хора се появяват без да се крият, защото тяхното възприемане в нашето общество се подобрява", добави той.

Посланикът на САЩ в Южна Корея Филип Голдбърг също посети фестивала, за да покаже своята подкрепа. "За да изразим силният ангажимент на САЩ за прекратяване на дискриминацията, където и да е тя, както и да гарантираме отношение с уважение и човечност към всички, ние просто не можем да ви изоставим", заяви Голдбърг пред събралото се множество. "Ние ще се борим редом с вас за равенство и човешки права", добави той.

От другата страна на улицата, на площад Сеул пред градската управа пък се проведе протестно шествие срещу ЛГБТ фестивала. В него участие взеха най-малко 15 000 души, съобщи Йонхап. "Ние протестираме и организираме национална конвенция за здравословна сексуална етика на нашите деца. И ние се събрахме заедно, за да призовем за правилната експлоатация на площад Сеул, който се поддържа с данъците на гражданите", заяви Ли Йонг-хе, университетски професор и участник в контрапротеста.

На мястото на шествията имаше засилено полицейско присъствие, целящо да предотврати евентуални сблъсъци.