0

Б об Айгър от Уолт Дисни отново ще бъде помолен да посочи свой наследник като главен изпълнителен директор – един от най-големите му провали при първото му напускане начело на компанията, твърдят хора, които са работили с него, и експерти.

На Айгър се приписва облика на Disney като модерна медийна компания, която придоби добре познати развлекателни марки като Pixar, Marvel и Star Wars, които ще служат като знак за потребителите, докато се ориентират в пренаселения развлекателен пейзаж.

71-годишният Айгър не желаеше да се откаже от управлението на компанията, която му даде "пътуването на живота", както е озаглавена автобиографията му от 2019 г. За 15-те си години като главен изпълнителен директор на Дисни Айгър отложи четири пъти пенсионирането си, отстранявайки бъдещите си наследници.

Забавянето на предаването на щафетата за една от най-желаните длъжности в Холивуд и напускането на талантливи ръководители, чиито амбиции са били осуетени, може би са подготвили почвата за проблема с приемствеността, който Айгър е натоварен да помогне да се реши по време на предстоящия си двегодишен мандат. Част от мандата му, според Дисни, е да работи с борда на директорите, за да подготви наследник, който да ръководи компанията.

"Това е единствената черна точка на Боб Айгър ", каза управляващият директор на Bank of America Джесика Райф Ерлих. "Той е направил толкова много и го направи толкова добре, но онова, с което не успя да се справи, е да намери наследник."

Наблюдателите на Дисни смятат, че Дейна Уолдън, бивш изпълнителен директор на телевизия Fox, която ръководи групата за общо развлекателно съдържание на Дисни, и председателят на борда на директорите на Disney Parks, Experiences and Products Джош Д'Амаро са основните вътрешни кандидати за наследник на Айгър.

Айгър се завръща в компанията, след като избраният от него наследник Боб Чапек беше отстранен след по-малко от три години заради поредица от грешни стъпки и слаби резултати за четвъртото тримесечие.

Новоназначеният главен изпълнителен директор на Disney Боб Айгър е известен със своите придобивания. Той участва в няколко сделки, при които Disney похарчи около 100 млрд. долара за Pixar, Marvel, Lucasfilm и 21st Century Fox. The Wrap съобщава, че неназован вътрешен човек от Disney смята, че сливане между Disney и Apple е неизбежно.

Това не би било голяма изненада, тъй като Боб Айгър е фен на Apple и е бил близък приятел на основателя Стив Джобс. В миналото той е заявявал, че The Walt Disney Company и Apple са щели да водят преговори, ако не беше смъртта на Джобс.

Боб Айгър и съпругата му Уилоу Бей са били много близки със Стив и Лорийн Пауъл Джобс много преди главният изпълнителен директор да напусне за първи път Disney. В биографична книга на Айгър от 2019 г. е описано как двойките прекарват заедно хавайски ваканции и празници.

Всички погледи следят Боб Айгър, тъй като е известно, че той ще разтърси нещата в компанията. Има непотвърдена информация, че президентът на LucasFilm Катлийн Кенди може да бъде уволнена със завръщането на Айгър. Въпреки че тя е направила много велики неща за 10-те си години на сегашната си позиция, няколко засечки оставят дълголетието ѝ в компанията под въпрос.

Най-новите слухове за продажбата на Disney карат всички да следят внимателно. Apple играе на сигурно, а главният изпълнителен директор Тим Кук не е направил почти нищо по отношение на придобиванията. Но по време на неотдавнашна среща с инвеститорите Кук заяви, че не е изключено Apple да придобие голяма компания. Кук заяви, че те винаги са нащрек и са придобили няколко по-малки компании. Той каза още, че не изключва възможността за нещо по-значително, ако се появи такава възможност. Apple се справя добре, като рискува на пазара за стрийминг с „Тед Ласо“ и други проекти.

Боб Айгър осъществи страхотна сделка за Disney, като закупи Pixar през 2006 г. Преди покупката Pixar се управляваше от Стив Джобс. Сделката между двамата вкара Айгър в 10-членния борд на Apple и оттогава се наблюдава драстично увеличение на стойността на двете компании.

Неназованият вътрешен източник е убеден, че това е планът на Боб Айгър за компанията Walt Disney, тъй като той е най-добрият специалист по сделките. Бившият изпълнителен директор също така заяви, че това ще бъде блестящо сливане за двете компании.

Очакваната цена на сделката за придобиване на Disney е 200 млрд. долара. Това ще сложи край на въпросите кой ще поеме Disney след пенсионирането на Боб Айгър, което ще се случи след изтичането на двугодишния му договор.