0

П равителството на Хонконг предлага 500 000 безплатни самолетни билета на посетителите, които желаят да пътуват до града, в опит да преобърне четиригодишния спад на броя на туристите и да съживи икономиката.

Хонконг обяви в петък, че ще отвори напълно границата си с континентален Китай в понеделник, пише The Washington Post.

Масовото раздаване на билети ще бъде отворено за жителите на Югоизточна Азия на 1 март. Ще се разшири до континентален Китай през април, а след това до Североизточна Азия и останалия свят през май.

Пътуващите могат да кандидатстват чрез онлайн каналите на три участващи хонконгски авиокомпании: Cathay Pacific, HK Express и Hong Kong Airlines.

Хонконг беше глобален туристически обект в разцвета си, преди да бъде ударен от политически протести и пандемията от COVID.

През 2018 г. броят на посетителите му достигна рекордните 65,1 милиона.

Тази цифра спадна до 55,9 милиона през 2019 г., когато масовите демонстрации доведоха до жестоки сблъсъци и репресии срещу продемократични протестиращи.

През 2020 г., когато Хонконг затвори границите си за чуждестранни посетители и наложи строги правила за карантина поради пандемията от коронавирус, пристигащите туристи спаднаха до 3,5 милиона.

След това те спаднаха с 97 процента до по-малко от 100 000 през 2021 г., тъй като градът прибягна до пандемични мерки като масови карантинни лагери.

Въпреки че цифрите за посетителите се възстановиха до над 600 000 през 2022 г., те все още са по-малко от една стотна от това, което бяха през 2018 г.

Летищните власти на Хонконг ще покрият разходите за самолетен билет в икономична класа, въпреки че посетителите ще трябва да платят данъци и други такси. 

Икономиката на Хонконг се е свила за четвърто поредно тримесечие и е намаляла с 4,2 процента на годишна база, според предварителни данни, публикувани тази седмица.