0

С илно земетресение с магнитуд 5,1 разтресе Кушадасъ и Самос. Според изявление на Дирекцията за извънредни ситуации и борба с природни бедствия към президентството в Анкара (АФАД), земетресението е регистрирано в 08.19 ч. (07.19 ч. българско време). То е било с епицентър в залива на известния турски курорт Кушадасъ, в Егейско море. Земетресението е било със сравнително малка дълбочина от 8,51 км., което го прави по-осезателно.

Епицентърът е на 5,4 километра от бреговете на село Мендерес в окръг Измир, на 50 км. от Измир, и на 80 км. от Айдън. То е продължило между 10 и 15 секунди. Десетки граждани в Измир и Кушадасъ подплашени от труса напуснаха панически домовете си и изчакват евентуални вторични трусове в паркове и градини. Някои се приютиха в автомобилите си за да се стоплят, тъй като сутрешната температура в района беше около 7 градуса.

Земетресението е усетено осезателно в Измир, Кушадасъ и околните турски провинции, както и на гръцкия остров Самос. Губернаторът на Измир Сюлейман Елбан обяви в профила си в социалните медии, че няма информация за жертви, пострадали и сериозни материални щети.