0

С ден закъснение и в затвора Алексей Навални научи, че документалният филм за неговата история е спечелил "Оскар". Новината разбрал по време на съдебно заседание чрез видеовръзка, разказа неговата говорителка Кира Ярмиш. Един от отличените за филма - българският журналист Христо Грозев заяви пред NOVA, че Навални е подложен на био и психо терор.

"Адвокатът на Алексей му съобщи, че филмът е спечелил "Оскар". Мисля, че това ще бъде най-удивителното обявяване на победа", написа Ярмиш в социална мрежа.

Христо Грозев на сцената на „Оскарите”, „Навални” спечели престижната награда

Докато излежава 9-годишната си присъда в Русия, здравословното състояние на Навални се влошава. Това едва ли е случайно, каза пред NOVA Христо Грозев. „Той е заключен в карцер повече от 6 месеца, което е противоконституционно. Понякога, в кратките дни, в които не е в карцера, а в килия с друг затворник, обикновено му слагат затворник, който има някаква заразна болест. Дали това е COVID-19 в един случай, в друг туберколоза - очевидно става въпрос за био и психо терор върху него”, смята разследващият журналист.

На 26 декември миналата година той беше обявен за издирване в Русия. Почти три месеца по-късно Грозев е носител на "Оскар". „Не само аз, но и колегите ми журналисти - руски журналисти, които участвахме в разследването, има данни, че сме обект на търсене. И то не с цел разговор, а с цел нещо много по-страшно”, твърди той.

Грозев коментира и думите на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, че не е гледал филма "Навални" и че предполага, че темата е политизирана. "Холивуд не пропуска да политизира работата си", отбеляза Песков на брифинг.

„След като става въпрос за политическо преследване на опозиционер, как може филмът да не е политически? Разбира се, че има политически елемент. Но това, което Русия продължава да не разбира, или Кремъл по-скоро, че гласуващите в Академията на „Оскарите” са просто хора. Няма скрита ръка, която да им каже за кого да гласуват”, каза още българският разследващ журналист.

До 2 седмици Христо Грозев и екипът му ще публикуват нови разследвания. Част от тях са свързани с България.