0

Б ивш американски посланик беше обвинен, че е шпионирал САЩ в полза на Куба "в продължение на над 40 години", предадоха световните агенции, като цитираха изявление на американското министерство на правосъдието.

Случаят на Виктор Мануел Роча, на 73 години, е "едно от най-продължителните и на високо равнище внедрявания на чуждестранен агент в американската държава", се казва в изявление на американския министър на правосъдието Мерик Гарланд.

Мануел Роча е бил посланик на САЩ в Боливия от 2000 до 2002 г., припомня Франс прес. Той е обвинен също, че е използвал паспорт, придобит чрез невярно твърдение, добавя Ройтерс.

Дейността на агент Мануел Роча е продължавала поне от 1981 г., като той се е срещал със служители на кубинското разузнаване и е предоставял на правителството на САЩ невярна информация за пътуванията и контактите си. Дипломатът е заемал високи постове и в Аржентина и Хавана, отбелязва Асошиейтед прес.

ФБР е научило за връзките между дипломата и кубинското разузнаване миналата година и е използвало серия от тайни срещи с човек, представящ се за служител на кубинското разузнаване. На една от срещите си Мануел Роча е заявил, че разузнавателните служби са му казали да "води нормален живот" и той е създал изкуствената самоличност на "човек с десни убеждения".

"Винаги си казвах, "единственото, което може да постави под заплаха всичко, което направихме, е - е...нечие предателство, някой, който може да ме е срещал, някой, който може на някакъв етап да е знаел нещо", заявил е ексдипломатът на една от срещите според обвинителния акт.