0

Р усия е солидарна с Китай по отношение на Тайван и разбира опасенията на Пекин относно възможно посещение на острова от председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси. Това каза прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, като по този начин и Москва се намеси в изключително напрегнатата ситуация между Пекин и Вашингтон.

"Разбира се, още веднъж искаме да подчертаем, че тук сме абсолютно солидарни с Китай. Неговото много, много чувствително отношение към този проблем е разбираемо, то е абсолютно оправдано. Вместо да зачитат тази чувствителност, за съжаление, Съединените щати избират пътят на конфронтацията. Това не предвещава нищо добро, тук може само да се изрази съжаление“, каза Песков.

В същото време говорителят на Кремъл заяви, че като цяло действията на САЩ водят до повишаване на напрежението в региона. "Сега вероятно не можем да кажем със сигурност дали Пелоси ще отиде в Тайван или не. Но фактът, че всичко, свързано с тази азиатска обиколка е провокация. Това води до нарастване на напрежението, ние го виждаме“, каза още Песков.