0

К атолически свещеник от Кентъки обяви публично, че е транссексуален мъж и твърди, че е първият човек на тази позиция, който го прави.

Брат Кристиан Матсън, католически свещеник в епархията на Лексингтън в Кентъки, направи декларацията в неделя. Той е сред отшелниците - малка група религиозни хора, които прекарват живота си предимно в тиха молитва.

„В неделя Петдесетница брат Кристиан Матсън, отшелник в епархията на Лексингтън, обяви публично, че е транссексуален човек“, казаха от епархията. Неделя Петдесетница е денят, в който Светият Дух слиза върху ранните християни, учи Библията.

Матсън прие католицизма през 2010 г., четири години след като станал мъж, докато бил в колежа, каза Матсън пред Religion News. Той твърди, че е първият открито транссексуален човек на неговата позиция в Католическата църква.

Миналия месец Ватикана публикува документ, в който се обсъжда възгледът на католическата църква за транссексуалните лица. Декларацията, наречена „Безкрайно достойнство“, беше одобрена от папа Франциск и в нея се казва, че Бог е създал мъжете и жените като биологично различни същества и че никой не трябва да се опитва да промени този план или да „се прави Бог“. Документът описва хирургията за потвърждаване на пола като нарушаване на Божия дар на човешкото достойнство и като опит да се играе на Бог на масата на хирурга по време на „интервенция за промяна на пола“.

Франциск преди това нарече джендър идеологията като една от "най-опасните идеологически колонизации" в света.