0

Я дрени ракети и нови бойни дронове бяха сред оръжията, показани на голям военен парад, организиран в Пхенян за лидера Ким Чен Ун и гостуващите делегации от Китай и Русия, съобщиха севернокорейските държавни медии, цитирани от световните агенции.

Дългоочакваният парад се проведе снощи, за да бъде отбелязана 70-ата годишнина от края на Корейската война, празнуван в Северна Корея като "Ден на победата".

Китайската и руската делегация, включително руският министър на отбраната Сергей Шойгу, бяха първите високопоставени гости в Северна Корея откакто започна ковид пандемията.

Ким Чен Ун демонстрира военна мощ на грандиозен парад в Пхенян
Ким Чен Ун военен преврат Ким Чен Ун военен преврат Ким Чен Ун военен преврат
15

Появата на двете делегации на събитие, на които са показвани ядрените ракети на Севера, забранени от Съвета за сигурност на ООН с подкрепата на Китай и Русия, е в контраст с предишни години, когато Пекин и Москва предприеха стъпки, за да се дистанцират от разработваните от техния съсед ядрени оръжия и балистични ракети.

Парадът включваше най-новите севернокорейски ракети Хвасон-17 и междуконтиненталните балистични ракети Хвасон-18, предаде държавната информационна агенция КЦТА. Смята се, че Хвасон-17 и Хвасон-18 имат обсег да поразяват цели навсякъде в Съединените щати.