0

В атиканът обяви оставката на полски епископ, ръководител на епархия в Южна Полша , която наскоро привлече вниманието на местните медии, тъй като свещеник организира ... оргия в своята енория.

В съобщението на Ватикана се посочва лаконично, че „Светият отец е приел оставката“ на Грегорс Казак от епархията на Сосновец, без да се обясняват причините. 

Полските медии обаче припомниха скандала, избухнал през септември в Доброва Горница, енория в епархията на Сосновец, където един от свещениците организира оргия, като покани проститутка. 

За случая се разбра, тъй като вечерта гостенката припадна и се наложи останалите участници във вакханалията да повикат бърза помощ.

 „Отец Тома З. и двама миряни извършиха много сериозно нарушение на моралните ценности, което Църквата не толерира и остро осъжда. Този инцидент е скандал за вярващите и общественият отзвук е основателен“, се казва в сайта на епархията. 

Епископ Казак, обявявайки своята оставка, помоли вярващите да му „простят“ за неговите „човешки слабости“ . 

Полските медии припомниха и два предишни скандала в същата епархия. В първия случай директорът на семинария беше арестуван в гей клуб, а във втория 46-годишен свещеник уби 20 години по-млад от него дякон и след това се самоуби. 

Казак е ръкоположен за епископ през 1989 г. и е ръководител на епархията на Сосновец от 2009 година.