0

К нига, подвързана с човешка кожа, е сред редките издания, които са обявени за продажба по време на 64-ото издание на Международния антикварен панаир в Ню Йорк.

Събитието е известно сред ценителите на уникални ръкописи и събира експерти от цял свят. Изданието е с първоначална оценка от 45 000 долара, но се очаква да достигне доста по-висока цена по време на наддаването, информира NOVA.

„Такива книги помежду си наричаме "еднорозите сред редките издания". Тя има интригуваща история. Тя е подвързана с човешка кожа през 1682 година от студент по медицина, учещ в Париж. Якопо Екс бил испанец, не говорел френски и не познавал почти никого. Една вечер отишъл на театър и изключително много харесал пиесата, която гледал”, разказва търговецът на антикварни книги Ян Каан.

По думите му младият мъж бил дълбоко впечатлен от изпълнението на една от актрисите  в постановката. „Той се влюбил от пръв поглед и за да запази спомена жив -  дори си купил либретото. Минали няколко седмици и младата жена се озовала на масата за аутопсии в медицинския колеж. За да послужи едно тяло за обучение на студенти по медицина по това време, е трябвало да бъде непотърсено в продължение на дни”, твърди Каан.

И допълва: ”Така Якопо решава да подвърже страниците от любимата си песа с част от кожата на актрисата, оставила трайно впечатление у него”.

Книгата се предавала от поколение на поколение в семейството на Якопо. Тя била отнесена в антиквариатната книжарница на Каан за оценка от един от неговите наследници – Рикардо Екс.