0

С инът на американския президент Джо Байдън – Хънтър, получи девет обвинения и е заплашен от 17 години затвор.

Три от предполагаемите му престъпления са укриване на повече от 1 милион долара данъци, докато е водил „екстравагантен“ живот на партита в продължение на четири години. Те включват едно обвинение за укриване на данъци за 2018 г. и две обвинения за подаване на фалшива декларация за лични отново през 2018 г. и укриване на данъчна декларация за корпоративен доход за неговата компания Owasco, PC.

Той също така получи шест обвинения за неплащане на данъци за 2016, 2017, 2018 и 2019 година. „Обвиняемият е участвал в четиригодишна схема да не плати поне 1,4 милиона долара самоначислени федерални данъци, които дължи за данъчните години от 2016 до 2019 г.“, пише специалният прокурор Дейвид Вайс в обвинителния акт от 56 страници.

Байдън е харчил парите си за „дрога, придружители и приятелки, луксозни хотели и имоти под наем, екзотични коли, дрехи и други вещи от личен характер, накратко, всичко освен данъците си“, според обвинителния акт.

Вайс подчертава, че Байдън е използвал кредитна карта за бизнес, за да извърши плащания на повече от 27 000 долара към порносайт, „което общо представлява една пета от всички разходи по бизнес линията на кредитиране“.

Порно плащанията са сред харчовете от близо 189 000 долара, които Хънтър е правил за „развлечения за възрастни“, без да плаща данъци, според Вайс, включително плащане от 10 000 долара за членство в секс клуб, което той е декларирал като „членство в голф клуб“.

Байдън пледира невинен по всички обвинения. По друго дело за притежание на оръжие го грозят максимум 25 години затвор.