0

Н ов ужас се появява на хоризонта. Ражда се мощен ураган, който има потенциала да нанесе катастрофални щети.

Новият ураган носи името "Лий" и в момента е „само“ мощна буря от категория 3, информира Ройтерс, цитирайки американския Национален център по ураганите.

Възможно е ураганът да премине далеч на север от Пуерто Рико и американските Вирджински острови, но може и да съсипе Източното крайбрежие на САЩ.

"Лий", който вече се намира на около 505 километра североизточно от северните Подветрени острови в Карибско море, събира съпътстващи ветрове от 185 км/ч, посочват метеоролозите. Бурята се придвижва в посока запад-северозапад със 17 км/ч, но в следващите два дни е възможно "постепенно засилване на пориви", предупреждават от центъра.

Според метеорологичната служба е прекалено рано да се каже какви поражения би нанесъл ураганът "Лий" на Източното крайбрежие на САЩ, на канадския атлантически бряг или на Бермуда през следващата седмица.

Очакват се опасни прибои и разкъсващи течения по източното крайбрежие на САЩ днес и утре, като положението ще се влошава в следващите дни, заявиха метеоролозите.

По-рано тази седмица "Лий" се засили до буря от опасната категория 5, най-високата степен от ветровата скала на Сафир-Симпсън, преди да падне до категория 3. Категория 5 може да причини катастрофални щети.