0

М инистърът на финансите на САЩ Джанет Йелън предупрежди, че изтича времето за законодателите да се справят с безизходицата на тавана на дълга. Ако той не бъде увеличен, страната ще изпадне в дефолт на 1 юни.

Йелън подчерта как фалитът ще доведе до "икономическа и финансова катастрофа”, като прогнозите предвиждат, че милиони американци ще загубят работата си и че фондовият пазар ще спадне с почти половината от стойността си. През последните няколко години американски семейства и фирми работиха усилено, за да постигнат историческо икономическо възстановяване. Неизпълнение на задълженията би обърнало целия трудно спечелен напредък, който постигнахме. И би ни върнало още повече назад”, предупреди тя.

Все пак Йелън подчерта, че кризата може да бъде предотвратена, ако Конгресът повиши тавана на дълга преди крайния срок в на 1 юни.

Във вторник Белият дом заяви, че президентът Джо Байдън е „оптимист“ за постигане на споразумение, стига законодателите „да признаят, че нито една от страните няма да получи всичко, което иска“. Това е промяна от предишната реторика на държавният глава, който твърдеше, че таванът на дълга няма да се използва условие за преговори.

Докато пълната степен на фалит на САЩ не е ясна, Йелън очертава някои от прогнозираните последствия. Въз основа на симулация, проведена от икономически съветници на Белия дом, икономическият спад, предизвикан от фалит на САЩ, може да бъде „толкова тежък, колкото Голямата рецесия (финансовата криза, започнала 2007 г., бел. ред.)“. Симулацията, добавя тя, показва, че повече от 8 милиона американци губят работата си. 66 милиона граждани на страната ще загубят социалните си помощи и ще спре тегленето на кредити.