0

Т елевизия, футбол, издателство, значително състояние, бляскави вили, три самолета и хеликоптер. Дори златният век на телевизия Mediaset отдавна да е отминал, икономическото кралство на Силвио Берлускони остава внушително с активи отвъд границите на Италия, които са трудно проследими.

Компанията Fininvest

Холдингът Fininvest, който притежава голяма част от активите на Берлускони, е основан пред 1978 година. Силвио Берлускони винаги е поставял Fininvest в центъра на своите финансови и предприемачeски инициативи. Днес дружеството е собственик на контролния пакет от акции в три компании, регистрирани на фондовата борса на стойност 2,8 милиарда евро.

С амбицията да се превърне в европейска медийна група, Mediaset премести централата си в Амстердам и преименувана на Mfe-MediaForEurope, като придоби 29% от германския телевизионен оператор ProSiebenSat и включи в портфолиото си Mediaset España, която преди това се листваше на борсата в Мадрид. Fininvest контролира почти 48% от компанията, дял, който по борсови цени струва 712 милиона (акциите се покачват от два дни поради спекулативни очаквания и на 7 април добавиха към стойността си още 2,9 процента).

Може да изглежда като парадокс, но във финансово отношение най-ценният дял на Fininvest са 30% в банка Mediolanum, която е управлявана от акционера Енио Дарис до смъртта му през 2021 година. След това финансовата институция премина в ръцете на сина на Берлускони – Масимо. Миноритарният дял от Fininvest е в ръцете на семейство Дорис, което притежава 41 процента от банката. В цифрово изражение делът по текущи цени надхвърля 1,8 милиарда - стойност, която отразява стабилната пазарна позиция на банка Mediolanum, която управлява спестявания на клиенти от над 103 милиарда евро.

Третата регистрирана компания под шапката на Fininvest е издателската къща Mondadori - символ на друга фаза от развитието на финансовата империя на Берлускони, която днес притежава 50 издателски марки като Einaudi и Rizzoli. Холдингът запазва контролният пакет от акции в издателството, като държи 53% от него на пазарна стойност от 273 милиона евро.

Въпросът за наследството

Петте деца на Берлускони вече имат пряк дял във Fininvest, но като основател, Силвио винаги е държал контролния пакет от акции с дял от 61,2%.

Най-голямата дъщеря Марина и нейният брат Пиер Силвио притежават по 7,65% от Fininvest, докато децата на магната от Вероника Ларио — Барбара, Елеонора и Луиджи — всички заедно имат 21,42% от акциите в холдинга. 

Ако Берлускони реши да разпредели своите 61,2 процента на равни части между петте си деца, всяко от тях ще получи още 12,24 процента. Така трите деца на Берлускони от Вероника Ларио - Барбара, Елеонора и Луиджи ще съберат дял от повече от 58% от Fininvest, докато Марина и Пиер Силвио ще имат по 19,9% всеки, пише La Repubblica. 

Любопитен факт е, че преди година в италианските медии шумно се обсъждаше евентуален брак на Силиво Берлускони с неговата 33-годишна приятелка Марта Фашина. Появиха се спекулации за сватбено тържество, на което Марта е изскочила от торта, облечена в бяла рокля. Ако слуховете за брак между Силвио и Марта се потвърдят, според закона тя ще наследи 30,6% от капитала на Fininvest, ставайки най-големия акционер.

Останалите активи

Освен изброените акции, Fininvest притежава огромна мрежа от други инвестиции. Има няколко недвижими имоти, които отчасти попадат под шапката на нещо като подхолдинг, наречен Fininvest Real Estate & Services.

Собственост на тази компания е вила Гернето – луксозна резиденция в района на Брианца, която според финансовите отчети за 2021 г., Берлускони е планирал да разшири с закупуване на земеделска земя от 178 хиляди квадратни метра.

Вила Гернето вече е известна и на феновете на Серия А, тъй като отборът на Монца често почива там. Монца е втората футболна страст на Силвио Берлускони след Милан, с която той се разделя през 2017 г., когато продава отбора на Ли Йонгхонг - китайски предприемач с несигурно състояние.

В допълнение към вилите и имотите на Fininvest Real Estate & Services, холдингът Fininvest притежава и компанията lba Servizi Aerotrasporti - тя управлява флота от корпоративни самолети – хеликоптер Agusta, произведен през 2006 г и има три самолета, два от които влязоха в експлоатация преди по-малко от две години - Gulfstream G550 от 2018 г. и Hawker 800 XP.

Според последните налични финансови отчети, отнасящи се за 2021 г., Fininvest притежава и дялове в иновативни компании - 6,8% в Soldo – дружество, специализирано в управлението на отчети за разходите и фирмените плащания и 2% в Satispay, приложението, използвано от нарастващ брой клиенти за разплащания с дребни суми.

Друго дялово участие на Fininvest, което предизвиква известен интерес, е Trefinance - люксембургска компания, която в миналото е била използвана за извършване на някои финансови транзакции, както в Италия, така и в чужбина. Въпреки че е в доброволна ликвидация от 2014 г., дружеството Trefinance никога не е била окончателно закрито. Според последния отчет от 2021 г. Trefinance има капитал от почти 35 милиона евро.

Груби изчисления показват, че имотния бизнес на Берлускони възлиза на около 3,1 милиарда евро.

Това не е всичко!

Берлускони е запазил други имоти извън компанията-майка, държани чрез холдинга за недвижими имоти Dolcedrago, върху който само Марина и Пиер Силвио могат да претендират за каквито и да е права.

Всъщност 99,5% от компанията принадлежи директно на бащата, докато част от 0,25 процента е запазена за тях двамата. Най-ценните активи на Dolcedrago са в дъщерно дружество на Dolcedrago, наречено Immobiliare Idra.

Берлускони притежава и няколко семейни къщи и притежаваните от бившия премиер имоти възлизат на 3,5 милиарда. Според анализ на американското списание Forbes тази сума е двойна ...