0

Г астон Глок, австрийският инженер и магнат, разработил един от най-продаваните пистолети в света, носещ неговото име, почина на 94-годишна възраст, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

Австриецът спечели верни последователи сред полицията и военните по целия свят с оръжията, изобретени и кръстени на него. Сп. "Форбс" оцени състоянието му и това на семейството му на 1,1 млрд. долара през 2021 г.

Възходът на Глок започва през 80-те години на миналия век, когато австрийската армия търси ново, иновативно оръжие. Дотогава компанията "Глок" е произвеждала военни ножове и потребителски стоки, включително корнизи за пердета. Но Глок съставя екип от експерти в областта на огнестрелните оръжия и изобретява "Глок 17" - лек полуавтоматичен пистолет, изработен предимно от пластмаса.

Революционният дизайн - с рамка, изработена от полимер на найлонова основа с висока якост, а само затворът е изработен от метал - надминава проектите на няколко други компании и осигурява договор на компанията на Глок с военните.

Скоро лесно сглобяемото оръжие се превръща в световен хит. "Вземи Глок и се откажи от този никелиран пистолет за малоумни", казва Томи Лий Джоунс във филма от 1998 г. "Американски маршали". Много американски полицаи използват оръжието, а  американските рапъри го включват в своите текстове.

Американски войници намират сваления иракски президент Саддам Хюсеин, скрит с пистолет "Глок" в дупка, изкопана в земята през 2003 г. и по-късно те носят това оръжие на президента на САЩ Джордж Буш, според "Ню Йорк Таймс".

Защитниците на контрола върху оръжията критикуват Глок, че популяризира мощни пистолети, които според тях са лесни за укриване, както и опасни за обществеността.

Бивш ветеран от американската морска пехота, въоръжен с модел от това оръжие, например уби 12 души в бар в Таузънд Оукс, в щата Калифорния през ноември 2018 г. Белият супремасист Дилън Руф използва пистолет "Глок", за да убие 9 афроамериканци по време на библейски курс в църква в Чарлстън, в щата Южна Каролина, през юни 2015 г.

Самият Глок рядко отговаря на критиките на активистите, избягва публичните дебати и през 2000 г. отказа да се присъедини към други производители на оръжия да подпишат доброволно споразумение за контрол на оръжията между тях и правителството на САЩ. 

На 70-годишна възраст, през юли 1999 г., той преживява покушение, когато инвестиционният брокер, който управлявал активите му, наема бивш борец, за да го нападне с гумен чук. Глок е станал подозрителен към начина, по който брокерът е управлявали активите му и така се стигнало до престъплението, при което са му били нанесени 7 удара в главата, но Глок все пак успял да отблъсне нападателя. Брокерът Чарлз Евърт и нападателят Жак Пешер, са вкарани в затвора. 

В личен план 49-годишният му брак на Глок с Хелга Глок завършва с развод през 2011 г. и двойката започва дълга съдебна битка за издръжка. Скоро след това Глок се жени за втората си съпруга Катрин, по млада от него с над 50 години.

Глок притежава имение на брега на езеро и модерен център за конна езда в австрийската провинция Каринтия, където знаменитости се появяват на партита, които организира.

Има двама синове и дъщеря.