0

О тиде си велик човек от света на киното. С неговите филми зрителите обичаха и се бунтуваха.

Почина Роберт (Бо) Голдман, човекът, заради когото любителите на седмото изкуство можеха да се насладят на прекрасните киноленти „Усещане за жена“ и „Полет над кукувиче гнездо“, информират световните медии.

Роберт Бо Голдман

 Роберт Бо Голдман
Screenshot/You tube

Голдман оставя дълбока следа във филмовата индустрия, считан е за един от най-добрите от своето поколение. Той печели наградата „Оскар“ за сценария на „Полет над кукувиче гнездо“ с Джак Никълсън в една от ролите. Наградата, получена през 1976 година, той споделя с Лорънс Хаубен за съвместната си адаптация на едноименния роман на Кен Киси. Това е особено впечатляващо постижение, като се има предвид, че „Полет над кукувиче гнездо“ беше само вторият сценарий на Голдман и първият продуциран, пише Variety.

През 1993 година Голдман е номиниран за „Оскар“ за филма с Ал Пачино „Усещане за жена“. Сценарият на Бо Голдман е адаптация по новелата Il buio e il miele (на български: Мрак и мед) на Джовани Арпино, която има по-ранна екранизация под името "Ухание в мрака".

Талантливият писател е починал на 90 години в Хелендейл, Калифорния, съобщава неговият зет, режисьорът Тод Фийлд, пише The ​​New York Times