0

Б ившата първа дама на САЩ Розалин Картър, най-близкият съветник на Джими Картър през единствения му мандат на президентския пост, почина на 96-годишна възраст. Тя имаше деменция и от месеци здравословното ѝ състояние се влошаваше. Центърът "Картър" съобщи, че е издъхнала в дома си в град Плейнс в южната част на Джорджия, предаде Асошиейтед прес.

AP/БТА

"Розалин бе мой равностоен партньор във всичко, което съм постигнал", се казва в изявление на Джими Картър. "Докато Розалин бе на този свят, винаги знаех, че някой ме обича и подкрепя." Двамата бяха женени повече от 77 години.

За разлика от много предишни първи дами, Розалин участваше в заседанията на правителството, изказваше се по спорни въпроси и представляваше съпруга си при пътувания в чужбина. Сътрудници на президента Картър понякога я наричаха в частни разговори "съпрезидент". Много от тях смятаха, че нейните политически инстинкти са били по-добри от тези на съпруга ѝ и често си осигуряваха нейната подкрепа за даден проект, преди да го обсъдят с президента.

AP/БТА

Желязната ѝ воля, контрастираща с наглед срамежливото ѝ изражение и мекия южняшки акцент, накараха репортерите във Вашингтон да я наричат "Стоманената магнолия". През политическата кариера на съпруга си тя избра психичното здраве и проблеми на възрастните хора за своя знакова политическа кауза.

Бившата първа дама Розалин Картър вдъхнови цялата страна, се казва в публикувано от Белия дом официално съвместно изявление на президента Джо Байдън и съпругата му Джил Байдън, предаде Асошиейтед прес. "Тя беше защитничка на равните права и възможности за жените и момичетата; защитничка на психичното здраве и благосъстоянието на всеки човек", се казва още в изявлението.

Бившият президент на САЩ Джордж У. Буш нарече Картър жена с достойнство и сила. "Нямаше по-голям застъпник на президента Картър, а партньорството им даде прекрасен пример за лоялност и вярност. Тя оставя след себе си важно наследство в работата си за премахване на стигмата върху психичното здраве. Присъединяваме се към нашите сънародници и изпращаме съболезнованията си на президента Картър и семейството му", каза Буш в изявление с бившата първа дама Лора Буш.

Бившият президент Доналд Тръмп заяви, че Картър е "заслужила възхищението и благодарността" на нацията. В отделно изявление бившата първа дама Мелания Тръмп заяви, че Картър оставя след себе си значимо наследство.

"Розалин ще бъде запомнена завинаги като олицетворение на живот, изпълнен с цел", казаха бившият президент Бил Клинтън и бившият държавен секретар Хилари Клинтън. Те допълниха, че благодарение на нейната дейност в областта на имунизацията на децата милиони американци са израснали по-здрави.

"Тя ми напомняше, че трябва да превърна ролята на първа дама в своя собствена, точно както беше направила тя. Винаги ще ѝ бъда благодарна за подкрепата и щедростта", заяви бившата първа дама Мишел Обама, цитирана от БТА.