1

С ветът загуби един от големите киноактьори на 20-и век. Той е един от любимите творци на седмото изкуство, с чиито филми израснаха и поколения българи.

Архив

Той е починал в съня си, след микроинсулт, съобщава неговата внучка.

Facebook

Големият Юрий Соломин си отиде на 89-годишна възраст. До него в последните му мигове са били дъщеря му и внучката му.

Кариера

Юрий Соломин е роден на 18 юни 1935 г. в Чита , Източносибирска територия (сега административен център на Забайкалския край на Русия) в семейството на музикални учители.

 От детството си участва в представления в градския Дворец на пионерите. След като завършва училище, Юрий Соломин постъпва в театралното училище „Щепкин“, през 1953 г.

През 1957 г., след като завършва колежа, той е приет в трупата на Мали театър . Започвайки с епизодични роли, младият актьор скоро играе и главни роли в пиеси от съветския репертоар. Сред ролите, изиграни от актьора на сцената, са Хлестаков в „ Ревизор” на Гогол , Федя Протасов в „ Живият труп ” от Лев Толстой , Войницки във „ Вуйчо Ваньо ” от Антон Чехов , Сирано дьо Бержерак по пиесата на Едмон . Ростан и цар Федор в трагедията на Алексей Толстой ; От 1980 г. работи в театъра и като режисьор.

От 1988 г. до края на живота си е художествен ръководител на театър Мали.

От 1961 г. той също преподава във Висшето театрално училище на името на. М. С. Щепкин. Професор, провежда майсторски класове с чуждестранни студенти в Америка, Япония, Южна Корея.

Дебютира в киното през 1960 г., като играе главната роля във филма " Безсънна нощ "; Вера Пашенная го препоръчва на режисьора Исидор Аненски. Актьорът получава всесъюзно признание за ролята си на Павел Колцов в телевизионния филм „ Адютантът на Негово Превъзходителство “.

Играл е главни роли в много известни филми, включително в носителя на "Оскар" „ Дерсу Узала “ на Акира Куросава, „ Обсада “, „ Летящият човек “ и „ ТАСС е упълномощен да заяви".. Любимите му филмови роли обаче са Стубе във филма на Алексей Салтиков „ И беше вечер, и стана утро... “ и Гютел в „ Силни духом “ на Виктор Георгиев.

Като режисьор създава телевизионните филми „ Скандалният инцидент в Брикмил ” (1981), „ Брегът на живота му ” (1985), „В началото бе думата” (1992) и филм-спектакълът „Мистериозният” Кутия” по пиесата на Пьотр Каратигин (музикален телеспектакъл на Мали театър, чиято премиера се състоя на 4 май 2003 г.).

През април 2019 г. Министерството на културата на Русия подписва безсрочен договор със Соломин, за да продължи да работи като артистичен директор на Малий театър.

Астероид № 10054 е кръстен на актьора.

Болест и смърт

На 6 ноември 2023 г. Юрий Соломин получава лек инсулт . Той постъпва в болница, в реанимация. Изписан е от болницата на 9 януари 2024 г.

Той почива около един през нощта в съня си на 11 януари 2024 г. от бъбречна недостатъчност, която се развила след усложнения, причинени от инсулт, в дома му в Москва .

Сбогуването с големия актьор ще се състои на 15 януари в Малий театър, погребението ще бъде същия ден на Троекуровското гробище. Според волята на починалия той ще бъде погребан до съпругата си.