0

Ч етирима работници в авариралата ядрена централа "Фукушима" са били напръскани с вода, съдържаща радиоактивни материали, а двама от тях са хоспитализирани като предпазна мярка, съобщи операторът на централата, цитиран от АФП.

Инцидентът подчертава опасностите, пред които Япония все още е изправена при извеждането от експлоатация на централата, която беше извадена от строя от огромно цунами през 2011 г. в най-тежкото атомно бедствие в света след Чернобил през 1986 г.

Петима работници са почиствали тръбите на системата ALPS за филтриране на отпадъчните води, предназначени за изпускане в морето, когато двама от тях са били изпръскани при случайно откъсване на маркуч, съобщи за АФП говорител на оператора TEPCO.

Други двама са били заразени докато са почиствали разлива, каза говорителят. Нивото на радиация в телата на двамата хоспитализирани мъже е било равно или по-високо от 4 бекерела на квадратен сантиметър - прагът, който се смята за безопасен.

Според лекар вероятността двамата мъже да са получили изгаряния вследствие на радиационно облъчване е малка, заявиха от TEPCO. "Беше ни казано, че състоянието на двамата работници, които са хоспитализирани, е стабилно", заяви говорителят на компанията.

"И двамата работници ще останат в болницата за около две седмици за последващи прегледи", каза той. TEPCO анализира как се е случил инцидентът и преразглежда мерките за предотвратяване на подобни инциденти, допълни той.

Инцидентът се случи няколко дни след като TEPCO завърши изпускането на втората партида отпадъчни води от централата и в момент, когато инспектори на ООН посетиха съоръжението за проверка на безопасността.