0

М иналата седмица 15-годишно иранско момиче почина, след като беше пребито по време на нахлуване на силите за сигурност в училището ѝ. Това съобщи учителският профсъюз, който призова властите да спрат да убиват "невинни" протестиращи.

Асра Панахи е починала на 13 октомври, след като "полицаи в цивилно облекло са нападнали" гимназия "Шахед" в северозападния град Ардабил, съобщи Координационният съвет на учителските синдикати.

Учениците са били отведени в града за "идеологическо събитие" на място, известно като център на протестите, предизвикани от смъртта на Махса Амини.

Някои от учениците, които започнали да скандират лозунги срещу дискриминацията и неравенството, били "подложени на насилие и обиди от цивилни и забулени жени", заяви профсъюзът.

След като са били върнати в училище, те отново са били бити, се казва в изявление.

"След това една от ученичките на име Асра Панахи за съжаление почина в болница, а няколко ученици бяха арестувани", се казва в съобщението, като се добавя, че заради побоя друга ученичка е в кома.

По-късно държавната телевизия излъчи интервю с нейния чичо, в което той заяви, че тя е починала от сърдечна недостатъчност.

Парламентарният представител на Ардабил, Казем Мусави, е цитиран да казва, че тя се е "самоубила, като е глътнала хапчета" в доклад на уебсайта Didban Iran.

Тези разкази предизвикаха гнева на пенсионираната иранска футболна звезда Али Даеи, който е родом от Ардабил и е имал проблеми с властите заради подкрепата си за протестите на Амини.

В публикация до 10-те си милиона последователи в Instagram Даеи заяви, че не вярва Панахи да е починал от сърдечна недостатъчност и отхвърли като "слухове" твърдението на депутата, че се е самоубил.

В свое изявление учителският синдикат заклейми решението на училището да включи учениците в "идеологическото събитие" без съгласието на техните родители.

"Съветът призовава системата, военните и силите за сигурност да прекратят насилието над учениците".

"Този съвет също така призовава системата да спре убийствата на невинни хора и беззащитни протестиращи".

В отговор на публикацията на Даеи в Инстаграм уебсайтът Mizan Online на съдебната власт отхвърли неговата версия за събитията като "фалшива новина".

"Ако г-н Даеи има някакви доказателства относно твърденията за смъртта на ученичката в Ардабил, от него се очаква да ги представи на съответните длъжностни лица възможно най-скоро и да предприеме последващи действия", се казва в него.

Коалиция от групи за защита на правата на човека, включително "Амнести интернешънъл", заяви, че при репресиите на силите за сигурност срещу протестите са загинали най-малко 23 идентифицирани деца.