0

А рабските страни от Персийския залив поискаха от Netflix да премахне "обидно съдържание" в стрийминг платформата, очевидно имайки предвид програми, показващи гейове и лесбийки, съобщи Асошиейтед прес.

В съвместно изявление, публикувано от името на комисия на Съвета за сътрудничество в Залива, се посочва, че тези програми "противоречат на ислямските и обществените ценности и принципи".

Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства също публикуваха изявлението чрез своите правителства. Тези две страни заедно с Бахрейн, Кувейт, Оман и Катар влизат в регионална организация.

Въпреки че изявлението не съдържа подробности, саудитската държавна телевизия излъчи и видеозапис на интервю, проведено с жена, определена като "поведенчески консултант", която описва Netflix като "официален спонсор на хомосексуализма". В същото време телевизията излъчи кадри от анимационния филм "Джурасик свят: Лагер Креда", в който две жени се целуват, но кадрите бяха размазани.

Компанията Netflix, която е базирана в Лос Гатос, Калифорния, не отговори на молбите за коментар, отбеляза АП.

През юни страни от мюсюлманския свят забраниха публичното показване на най-новия анимационен филм на Дисни "Бас Светлинна година" заради кратък момент, в който две лесбийки се целуват. След това стрийминг платформата Дисни+ на компанията заяви, че „достъпното й съдържание трябва да бъде съобразено с местните регулаторни изисквания“ в арабските страни от Персийския залив.

Много мюсюлмани смятат гейовете и лесбийките за грешници. В някои части на арабския свят членове на LGBT общността са били арестувани и осъждани на затвор. В някои държави се прилага дори смъртно наказание.

Искането към Netflix идва и в момент, когато регионалните стрийминг услуги се опитват да намалят приходите на Netflix, включително услугата Шахид, управлявана от Ем Би Си Груп, която е саудитска собственост. Смята се, че саудитското правителство държи контролния пакет акции в Ем Би Си Груп след поредица от арести през 2017 г., разпоредени от престолонаследника принц Мохамед бин Салман по обвинения в корупция, при които той централизира властта в кралството.

Netflix вече е ограничила съдържанието си в Саудитска Арабия.

През 2019 г. активисти заклеймиха стрийминг услугата за това, че е изтеглила епизод от сериала „Патриотичен акт“ на комика Хасан Минхадж, който критикува принц Мохамед заради убийството и разчленяването на журналиста от „Вашингтон пост“ Джамал Хашоги, както и участието на кралството във войната в Йемен. Тогава от Netflix заявиха, че епизодът е бил премахнат от кралството в резултат на правно искане от страна на властите, а не заради съдържанието му, предаде БТА.