0

Н а 1 октомври Истанбулската конвенция, която предизвика остра обществена реакция у нас, ще влезе в сила за ЕС, отбеляза в петък Европейската комисия. Конвенцията е цялостна правна рамка за защита на жените срещу всички видове насилие. Тя цели да предотвратява и преследва насилието срещу жени и домашното насилие, както и да осигури всеобхватен и съгласуван подход, се отбелязва в съобщението.

Съветът на ЕС одобри въвеждането на Истанбулската конвенция

Споразуменията, сключени от ЕС, са задължителни за държавите членки и за европейските институции, посочи по този повод говорител на Комисията на пресконференция. Задълженията по Конвенцията ще се прилагат, когато държавите предприемат действия, обхванати от европейското законодателство, поясни той.

Украйна ратифицира Истанбулската конвенция

Говорителят уточни още, че всички държави от ЕС са подписали документа, а досега 21 страни са го ратифицирали. Той допълни, че ЕК разговаря с всички засегнати държави по въпроса за ратификацията. По неговите думи разговорите обхващат също предложението на ЕК навсякъде в ЕС насилието срещу жени и други посегателства, основани на пола, да бъдат обявени за престъпление, предаде БТА.