0

П исмо на Осама бин Ладен, качено на сайта на “The Guardian” през 2002 г., предизвика истерия в нета.

Оказа се, че посланието на терористичния мозък зад атаките от 11 септември, озаглавено “Писмо до Америка”, е индексирано от Google и се появява на първо място в търсачката. Този факт доведе до мощно възмущение и от “The Guardian” се видяха принудени да свалят писмото от електронното си издание, въпреки че трафикът на сайта скочи до небето, след като документа започна да се разпространява вирусно из нета.  

„Преписът, публикуван на нашия уебсайт преди 20 години, беше широко споделян в социалните медии без пълния контекст. Затова решихме да го свалим и да насочим читателите към новинарската статия", заяви говорител на  The Guardian, цитиран от Fox News. 

При терористичните атаки от 11 септември загинаха близо 3000 души, още хиляди бяха ранени, а други страдат от дълготрайни заболявания, след като ислямски терористи разбиха четири отвлечени самолета в Световния търговски център, Пентагона и поле в Пенсилвания; последният беше свален от героични пътници. 

В писмото до американския народ, преведено на английски, бин Ладен оправдава атаките на Ал Кайда срещу САЩ, с нападението над Палестина. 

„Палестина, която е под военна окупация повече от 80 години. Британците предадоха Палестина, с ваша помощ и подкрепа, на евреите, които я окупираха повече от 50 години; години, изпълнени с потисничество, тирания, престъпления, убийства, прогонване, унищожаване и опустошение“, пише в писмото на Осама бин Ладен. 

„Създаването и поддържането на Израел е едно от най-големите престъпления, а вие сте лидерите на неговите престъпници. И разбира се, няма нужда да се обяснява и доказва степента на американската подкрепа за Израел. Израел е престъпление, което трябва да бъде заличено. Всеки човек, чиито ръце са били омърсени в приноса към това престъпление, трябва да плати цената му, и то тежко", заявява терористът, който бе убит от американски командоси през 2011 година. 

„Кръвта, която се излива от Палестина, трябва да бъде еднакво отмъстена“, заявява лидерът на терористите в писмото. 

Писмото започна да се разпространява вирусно сред про-палестински настроени младежи в социалните медии, след като бе открито от тиктокъри, които го свързаха с днешните събития в Ивицата Газа.

„Съдържанието, популяризиращо това писмо, явно нарушава нашите правила за подкрепа на каквато и да е форма на тероризъм. Ние проактивно и агресивно премахваме това съдържание и проучваме как е попаднало на нашата платформа. Броят на видеоклиповете в TikTok е малък и докладите за това, че са популярни в нашата платформа, са неточно. Това не е уникално за TikTok и се появява в множество платформи и медии”, са казва в изявление на TikTok.