0

Н ай-малко 550 поклонници са загинали по време на хаджа в свещения за мюсюлманите град Мека, което се проведе при брутална жега, като термометърът стигна до 50 градуса по Целзий.

Най-малко 323 от загиналите са египтяни, като повечето от тях са починали от от болести, свързани с топлината, казаха за АФП двамата арабски дипломати. По 60 йорданци също са сред загиналите.

Поклонението в Мека е все по-засегнато от климатичните промени, според саудитско проучване, публикувано миналия месец, според което температурите в района, където се извършват ритуалите, се покачват с 0,4 градуса всяко десетилетие. Температурите достигнаха 51,8 градуса в Голямата джамия в Мека в понеделник, съобщи саудитският национален метеорологичен център.

Журналисти от АФП в Мина, извън Мека, видяха в понеделник поклонници да изливат бутилки с вода върху главите си, докато доброволци раздаваха студени напитки и бързо топящ се шоколадов сладолед, за да им помогнат да се охладят. Саудитските власти посъветваха поклонниците да използват чадъри, да пият много вода и да избягват излагането на слънце през най-горещите часове на деня. Но много от ритуалите за хадж, включително молитвите на планината Арафат, които се състояха в събота, включват престой на открито в продължение на часове през деня. Около 1,8 милиона поклонници са участвали в хаджа тази година