0

Н еотдавнашното убийство в мексиканския граничен град Тихуана можеше да бъде извадено от телевизионен сценарий: разярени наркобарони преследват корумпирани полицаи, които са откраднали пратка наркотици, съобщи „Гардиън“.

Двама от служителите, заподозрени в кражбата, са били убити, съобщиха прокурорите. Но според бившия началник на полицията в града тази съдба е застигнала най-малко още трима други служители. Това предполага, че картелът, притежавал наркотиците, може да е започнал всеобщо отмъщение.

Това е последният удар за Тихуана, в която има най-много убийства от всички градове в Мексико. Там годишно биват убити около 2000 души, при население от 2,1 милиона човека. Според прокуратурата в средата на ноември половин дузина местни и щатски полицаи в Тихуана уж са замислили заговор за кражба на голяма пратка наркотици от склад, където трафикантите ги съхранявали.

Миналата седмица се появи видеозапис, на който се вижда как пикапи на полицаите излизат от сградата с големи, увити в пластмаса бали кокаин. Държавният прокурор Мария Елена Андраде потвърди тази седмица, че по случая се разследват трима държавни детективи, както и подобен брой служители на общинската полиция в Тихуана.

Алберто Капела, бивш началник на полицията в Тихуана, заяви, че тайникът с наркотици изглежда е принадлежал на картела Синалоа, по-точно на крилото, контролирано от наркобарона Исмаил "Ел Майо" Замбада - вероятно най-могъщата банда в града.

Очевидно картелът е разбрал почти веднага кой е извършил обира, защото само няколко часа след кражбата, въоръжени лица засипали офиса на федералната прокуратура в Тихуана с поне 30 куршума. В рамките на един час един от общинските полицаи, за когото се твърди, че е участвал в обира, е застрелян на улица в Тихуана.

На 24 ноември въоръжени лица обстреляха с огнестрелно оръжие прокуратурата на щата, но никой не беше ранен. Три дни по-късно щатски детектив, разследван за кражбата, беше застрелян в колата си, докато я зареждал с гориво на бензиностанция в Тихуана.

Служител на щатската прокуратура потвърди тази седмица, че още двама от разследваните по скандала служители са били застреляни посред бял ден на улицата в града. Служителят заяви, че вторият служител е отказал предложение за място в държавната програма за защита на свидетели в замяна на даване на показания по делото.

Капела, бивш началник на полицията, заяви, че след обира са били убити поне още трима полицаи, което подсказва, че картелът може да е започнал всеобщо отмъщение за кражбата.

"Това е много обезпокоително", казва Капела. "Тихуана никога не е виждала нещо от такъв мащаб и това говори много".

През юни кметът на града Монсерат Кабалеро обяви, че е решила да живее в армейска база заради собствената си безопасност, след като е получила заплахи.