0

Н аселението на Китай намалява за първи път от повече от 60 години Промяната бележи началото на дълъг период на намаляване на населението, докато страната се неочаквана демографска криза.

Според официални данни Китай е в „ера на отрицателен прираст на населението“, след исторически спад в броя на хората за първи път от 1961 г. Страната е имала 1,41175 милиарда души в края на 2022 г., в сравнение с 1,41260 милиарда година по-рано, съобщи Националното статистическо бюро на страната.

Това бележи началото на очаквания дълъг период на намаляване на населението, въпреки големите усилия на правителството да обърне тенденцията. Говорейки в навечерието на публикуването на данните, Цай Фанг, заместник-председател на комисията по земеделие и селски въпроси, каза, че населението на Китай е достигнало своя връх през 2022 г., много по-рано от очакваното. „Експерти в областта на населението и икономиката прогнозираха, че до 2022 г. или не по-късно от 2023 г. моята страна ще навлезе в ера на отрицателен прираст на населението“, каза Цай.

Правителството на Китай от няколко години се бори да насърчи хората да имат повече деца и да предотврати задаващата се демографска криза, причинена от застаряващото население. Новите политики се стремят да облекчат финансовите и социални тежести при отглеждането на деца или активно да стимулират раждането на деца чрез субсидии и данъчни облекчения.