0

С пециален данъчен агент на САЩ разполага с информация, че криминалното разследване на сина на президента на САЩ Джо Байдън е било възпрепятствано от „политически съображения“, казва неговият адвокат, цитиран от Би Би Си.

Адвокатът на неназования агент твърди, че клиентът му търси защита от Конгреса, за да говори. Агентът твърди, че в разследването има „преференциално третиране и политика, които неправомерно увреждат решенията“. 

Републиканците в Конгреса разследват дали Хънтър Байдън неправомерно е използвал семейните връзки в своите бизнес сделки. Адвокатът Марк Литъл, представляващ служителя на данъчната агенция (IRS), писа до двупартийна група законодатели в сряда. Той каза, че представлява „специален агент за криминален надзор, който наблюдава текущото и чувствително разследване на високопоставена, противоречива тема от началото на 2020 г.“.

Служителят е готов да „опровергае показанията, дадени пред Конгреса от високопоставен политически служител“ и да разкрие „ясни конфликти на интереси“, посочва се в писмото.

„Клиентът ми иска да застане пред Конгреса“, каза г-н Лайтъл пред CBS News. „Той е готов да бъде разпитан за това, което знае и какво е преживял при подходяща правна защита“. Юристът добави още, че клиентът му е ограничен да говори публично за данъчните декларации, на което и да е лице и затова изисква защита от Конгреса, за да разкрие всякакви прозрения.

Адвокат на г-н Байдън каза пред NBC News, че данъчният агент изглежда е „извършил престъпление“. „Престъпление е за агент на IRS да разкрие неправомерно информация за текущо данъчно разследване“, каза адвокатът Крис Кларк. През октомври източник от САЩ каза пред репортери, че ФБР е събрало достатъчно доказателства, за да обвини Хънтър Байдън в данъчни престъпления, датиращи поне от 2019 година.